Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dva dotazy ohledně mzdy a následného přidělování práce ve sporu o neplatnost výpovědi. V říjnu 2015 jsem obdržela od svého zaměstnavatele "Okamžité zrušení pracovního poměru § 55 Zákoníku práce" s tímto jsem nesouhlasila, podala si žalobu u soudu. Tento spor jsem vyhrála a rozsudek nabyl právní moc 07.01.2016

10/2015 mi byla proplacena na základě ukončení pracovního poměru řádná dovolená. I když jsem zaměstnavateli oznámila, že trvám na požadavku dalšího zaměstnávání. 01/2016 jsem obdržela jednorázové vyrovnání mzdy za měsíce říjen, listopad a prosinec. Z této mzdy si firma bez upozornění sama odečetla zpátky vyplacenou dovolenou. Jedná se o 5 dní z roku 2014 a 20 dní z roku 2015. Tuto dovolenou jsem měla ihned nastoupit, ale odmítla jsem, takže mi byla písemně nařízena čerpat jí v řádném termínu, který byl dodržen podle ZP /písemně a 14 dní dopředu/. Tuto proplacenou, následně vrácenou dovolenou budu opět čerpat v termínu 1.2.2016 - 04.03.2016. Má firma právo mi takto zasáhnout do mzdy, jednorázově mi sebrat peníze? Jednalo se o 15.032,- Kč hrubého.
Další dotaz se týká mého pracovního zařazení po návratu do práce. Opětovný nástup do zaměstnání mi byl telefonicky nařízen 15.01.2016. Toto jsem dodržela a nastoupila. Měla jsem schůzku s jednatelem, který mi velmi otevřeně oznámil, že mě ve firmě nechtějí! 7 let jsem na základě pracovního pověření pracovala jako vedoucí pobočky, těsně před soudním sporem jsem obdržela nové pracovní pověření, kde jsem měla být řidička - skladnice. S tímto jsem nesouhlasila. Mé současné pracovní pověření je hodně všeobecné, bez konkrétní funkce. Pro mně to znamená, že mám být zavřená ve skladu a rovnat krabičky. V zaměstnání jsem služebně nejstarší, mám maturitu, certifikáty. Muži s výučním listem, zde pracují na lepších pracovních postech a s větším platem. Já jsem obdržela nový mzdový výměr se základní mzdou 10.000,- a osobním ohodnocením 5.200,- s upozorněním, že toto určitě za odvedenou práci neobdržím. Může se jednat o šikanu, diskriminaci? Mé současné pracovní pověření je takové, že budu vykonávat technicko - hospodářského, obchodního a provozního zaměstnance a v souladu s pracovní smlouvou :
- jsem povinna vykonávat organizační, kontrolní, provozní, vedoucí, jakož i manuální a pomocné činnosti v těchto oblastech :
- obchodní činnosti, jimiž bude pověřen nadřízeným zaměstnancem
- poskytování prací, služeb a dalších plnění zákazníkům
- administrativní činnosti, jimiž bude pověřen nadřízeným zaměstnancem
- kontrolní a řídící činnosti při provozu, jímž bude pověřen nadřízeným zaměstnancem
- logistické činnosti při provozu, jimiž bude pověřen nadřízeným zaměstnancem
- obsluha pracovních strojů, řízení motorových vozidel
- údržba a opravy nemovitého a movitého majetku
- zajišťování přepravy, manipulace, balení, vybalování a skladování zboží
- ostatní manuální a pomocné činnosti, jimiž bude pověřen nadřízeným zaměstnancem.

Děkuji, Miriam

ODPOVĚĎ:
Dle § 146 písm. a) zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění platí, že srážky se mzdy mohou být provedeny jen v případech stanovených tímto nebo jiným zákonem. Tento zákon, tj. zákoník práce, dále v § 147 odst. 1 písm. e) uvádí, že zaměstnavatel smí zaměstnanci srazit jen náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na níž zaměstnanec ztratil právo nebo na níž mu právo nevzniklo.
Vám byla proplacena nevyčerpaná dovolená z důvodu skončení pracovního poměru u zaměstnavatele, což je jediný možný důvod, kdy je proplacení dovolené možné. Jelikož bylo poté rozhodnuto, že Váš pracovní poměr jakoby neskončil, nemohl Vám zaměstnavatel ani proplatit nevyčerpanou dovolenou, na tuto platbu Vám tedy nevznikl nárok, zaměstnavatel si tedy tuto částku srazil z Vašeho platu nebo mzdy a nařídil Vám čerpání dovolené. Postupoval tak v souladu se zákonem.
Ohledně Vašeho pracovního zařazení platí, že Vám zaměstnavatel musí přidělovat práci na základě druhu práce sjednaného ve Vaší pracovní smlouvě. Záleží tedy na tom, jak zní sjednaný druh práce ve Vaší platné pracovní smlouvě. Píšete, že jste byla původně vedoucí pobočky a pak jste obdržela nové pracovní zařazení na skladnici. Takové nové pracovní zařazení nelze jen „obdržet“, předpokládám, že vedoucí jste měla sjednáno v pracovní smlouvě, poté byste s takovým novým zařazením musela souhlasit tak, že byste podepsala změnu pracovní smlouvy.
U zaměstnavatele samozřejmě platí, že zaměstnanci, kteří vykonávají práci podobného druhu, mají být podobně odměňováni. Rozhodující se je ale sjednaná práce a její výkon, to se porovnává, nikoliv rozdílné vzdělání. Pokud zaměstnanec s vysokou školou bude vykonávat práci na základě platné pracovní smlouvy jako pomocný dělník, bude jeho odměna srovnávána s těmito pozicemi a nikoliv s možnými pozicemi, které by eventuálně mohl vzhledem ke svému vzdělání vykonávat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.