Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V únoru 2017 jsem měla v práci úraz, kdy mi na nohu částečně spadl regál. I když noha byla oteklá a nedalo se na ni ani došlápnout, chodila jsem ještě měsíc do práce, protože jsem myslela, že to rozchodím. Od března 2017 jsem šla na nemocenskou (dočasná pracovní neschopnost, DPN) a ta trvá do dneška.

Zaměstnavatel na mně už několikrát tlačil, ať s ním podepíšu ukončení poměru dohodou, protože za mně odvádí celou dobu pojištění. To se mi nelíbí. Úraz jako pracovní sepsaný nebyl, takže pobírám jen část nemocenské. Dodatečně mi na rentgenu zjistili ostruhu na pravé noze a tak budu mít problémy i do budoucna. Nevydržím dlouho stát, chodím pomalu. V práci děláme 15hodinové směny, i když dle smlouvy máme dělat 40 hodin týdně. Z tohoto důvodu bych chtěla vědět, jestli existuje nějaká zlatá střední cesta, to značí dohoda o ukončení PP ze zdravotních důvodů. Jedná se mi o to, abych nepobírala v případě, že půjdu po ukončení nemocenské na ÚP pouze 45 % platu. Ze zdravotních důvodů to nebude, protože pár hodin stát můžu a nepůjde to ani zaniknutím místa, protože by mi musel zaplatit odstupné. Děkuji, Simona.

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o zaměstnanosti náleží nižší výměra podpory v nezaměstnanosti  v případě, že uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem. Vážnými důvody jsou mimo jiné důvody spočívající ve zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání. Bez lékařského posudku, který by zhodnotil Vaše schopnosti dále vykonávat v pracovní smlouvě uvedený druh práce nebude možné zvolit další postup. Zaměstnavatel by Vás proto měl odeslat na lékařskou prohlídku a další řešení vybrat podle výsledků této prohlídky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.