Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych věděla, zda je povinností zaměstnavatele zajistit pracovní oděv s ohledem na počasí. Nebo alespoň nějakou úlevu. Pracuji ve firmě kde jsme dostali trika s dlouhým rukávem, montérky a uzavřené boty v souladu z bezpečnostními pravidly, jenomže v těchto dnech a v těchto teplotách je to dost náročné - je nám v tom příliš teplo, někteří kolabují. Děkuji za odpověď, Eliška


ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen zajistit dostatečný pracovní oděv především z bezpečnostních důvodů, tudíž je-li pro práci nevyhnutelné, aby byla odváděna v oděvu s dlouhými rukávy a nohavicemi nebo ze speciálního (např. ohnivzdorného) materiálu, není možné požadovat rukávy krátké nebo oděv z jiného materiálu.

Pokud ovšem není tento účel splněn, je třeba se se zaměstnavatelem dohodnout. Inspekce práce, příp. soud, by Vám s velkou pravděpodobností nepřisvědčila a nárok na lehčí nebo kratší kusy oblečení nepřiznala. Kolabování organismu zabráníte dostatečným přísunem tekutin, na jejichž doplňování v odpovídajícím množství máte ze zákona právo – v tomto případě by již inspekce práce nebo soud Vám dali za pravdu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.