Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Firma, kde jsem zaměstnaná na trvalý pracovní poměr - na dobu neurčitou, bohužel po nešťastné události (požáru) nebude schopná minimálně rok plnohodnotně fungovat - tudíž není možno vykonávat práci, kterou mám uvedenou v pracovní smlouvě - Technolog vývoje (technologie vyhořela).

Můj zaměstnavatel mi nechce dát výpověď a chce po mě, abych dělala jinou pracovní pozici, na kterou ani nejsem plně kvalifikovaná bez toho aby jsem podepsala novou pracovní smlouvu, kterou ovšem já nepodepíšu - můj dotaz tedy zní mám nárok na odstupné v případe, že já dám v této situaci výpověď?   Případně měla bych nárok na odstupné, když nepodepíšu novou pracovní smlouvu?

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Pokud takovou práci nemá, vznikají překážky na jeho straně a zaměstnanci vzniká nárok na výplatu náhrady mzdy. Zaměstnavatel tuto situaci bude pravděpodobně řešit výpovědí, a to výpovědí pro nadbytečnost, kdy vzniká nárok na výplatu odstupného.
Novou smlouvu podepsat nemusíte, nárok na odstupné tím nezanikne.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.