Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Doneslo se mi, že ve firmě, ve které pracuji by mělo dojít k restrukturalizaci. Pravděpodobně by současná firma nově spadala pod jinou firmu (bohužel všechno vím jen z doslechu, tedy nepřesně). Některým kolegům bylo řečeno, že,, Vše zůstane při starém, jen podepíšete novou smlouvu." Mám nárok na odstupné pokud by:

A) budoucí pozice byla STEJNÁ, ale já novou smlouvu nepodepsala?
B) budoucí pozice byla JINÁ a já novou smlouvu nepodepsala?
C) Dále v případě, že novou smlouvu podepíši, jak je to s odstupným, pakliže není ve smlouvě blíže definováno? Ve firmě pracuji již šest let a byla bych nerada, kdyby se výše odstupného počítala znovu od nuly.
Děkuji a přeji krásné svátky, Jaromíra.

 

ODPOVĚĎ:
Na otázku nelze takto jednoznačně odpovědět. Pokud by se jednalo o tzv. přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů, pak by se nová smlouva nepodepisovala a celý proces by se řídil § 338 a násl. zákoníku práce.
Pokud o přechod nepůjde a bude podepisovaná nová smlouva, pak podepsat nemusíte, tím se pravděpodobně stanete nadbytečnou a vznikne Vám nárok na vyplacení odstupného.
Pokud podepíšete novu smlouvu os nového zaměstnavatele, bude se odstupné počítat od nuly, pokud nebude ve smlouvě uvedeno něco jiného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.