Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel pracuje v kovovýrobě (svářeč) na hale, kde není ani topení. Tudíž nosí pod montérky termoprádlo, protože na hale kde pracuje, je teplota shodná s venkovní teplotou. Dnes (16.11.2021) se dozvěděl, že jim majitel termoprádlo zakázal nosit a neuvedl žádný důvod, proč by ho nemohl nosit.

Můj dotaz zní, jestli na tohle má právo a čím se popřípadě můžeme bránit. Protože vzhledem k nynějšímu počasí si myslím, že by měl zajistit alespoň topení. Předem děkuji za odpověď.   Gizela.

 

ODPOVĚĎ:

Minimální teplota na pracovišti je stanovena právními předpisy. Hodnotí se podle zátěže lidského organismu chladem.
Obecně například platí, že pokud teplota na pracovišti klesne pod 10 °C, musí zaměstnavatel zaměstnanci zajistit teplý pracovní oděv, zaměstnanci, kteří jsou vystaveni zátěží chladem, mají právo na ochranné nápoje. Ty se poskytují teplé a v minimálním množství alespoň půl litru za osmihodinovou směnu. Ochranný nápoj chránící před chladem se poskytuje na nevenkovním a venkovním pracovišti, na kterém je teplota nižší než 4 °C.
Pokud zaměstnavatel porušuje svoje povinnosti, je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.