Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Před nástupem na mateřskou dovolenou jsem pracovala jako ředitelka divize vodohospodářské projekce. Během mé rodičovské dovolené byla divize zrušena, všech 5 projektantů postupně odešlo. Ze zkušenosti ostatních kolegů vím, že zaměstnavatel nechce vyplácet odstupné.

V pracovní smlouvě mám uvedeno: zaměstnanec bude vykonávat práci ve funkci ředitel divize (případně mohu poslat sken pracovní smlouvy a dodatků). Musí mi zaměstnavatel nabídnout adekvátní pozici tj. pouze ředitel divize? A pouze v mém oboru, tj. vodní hospodářství? Pokud mi nabídne jinou pozici a odmítnu-li ji, musí mi vyplatit odstupné? Lze se také bránit pokud by účelově založil divizi. Tj. divize bez zaměstnanců, kde bych byla ředitelkou a mou prací by bylo nabrat veškeré nové zaměstnance a získat nové zakázky s cílem mi postupně práci tzv. vyhnusit, abych dala výpověď sama... Do zaměstnání bych se měla vrátit na začátku března 2021. Na konci listopadu minulého roku jsem zaměstnavatele informovala doporučeným dopisem, že se chci do zaměstnání vrátit, a že v souladu se zákoníkem práce žádám o přidělení práce uvedené v mé pracovní smlouvě. Zaměstnavatel reagoval až po dalších urgencích emailem s tím, že pro mě mají nabídku, že se mi ozve někdo z vedení společnosti a domluví si se mnou schůzku. Zatím se mi nikdo neozval. Děkuji za odpověď, Žaneta.

 

ODPOVĚĎ:
Jak správně uvádíte, zaměstnavatel je po návratu z rodičovské dovolené povinen zaměstnanci přidělovat práci podle pracovní smlouvy. Ve Vašem případě tedy práci ředitele divize, a to bez bližšího určení. Nemusí to tedy být pouze v oboru vodohospodářském.
Nic nebrání zaměstnavateli založit novou divizi a pověřit Vás jejím řízením, včetně náboru nových zaměstnanců.
Pokud by Vám nabídl jinou práci, než je uvedená v pracovní smlouvě, nemusíte ji přijmout. Není-li zaměstnavatel schopen Vám práci přidělovat, vznikají překážky na jeho straně, což pravděpodobně bude řešeno výpovědí pro nadbytečnost, při níž vzniká nárok na vyplacení odstupného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.