Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po roce (nyní 7/2020) neschopnosti jsem byla uznána závodním lékařem jako pracovně nezpůsobilá, nemoc z povolání zatím prokázána není, jen je podána. Chce, abych dala já výpověď dohodou bez nároku na odstupné, firma pro mě nemá žádnou jinou práci. Za chvíli mi končí dovolená a já nevím, co dělat, děkuji Jitka.

ODPOVĚĎ:
V žádném případě nelze doporučit, abyste sama dala výpověď bez nároku na odstupné. Vzhledem k tomu, že dosud nebyla uznána nemoc z povolání, hrozí, že zaměstnavatel využije výpovědní důvod podle § 52 písm. e) zákoníku práce - pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost.
Ani v tomto případě nevzniká právo na odstupné.
Doporučuji proto tlačit na co nejrychlejší uzavření řízení o uznání nemoci z povolání, případně využít některou z možností, kdy zaměstnavatel nemůže dát zaměstnanci výpověď (ochranná doba), pokud je to možné (§ 53 zákoníku práce).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.