Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych poradit ohledně současné situace v zaměstnání. Pracuji u firmy 5 let (2015-2020) a nyní nám bylo řečeno, že k 31.5.2020 spadá do insolvence. Pracovní poměr nebude řádně ukončen ze strany zaměstnavatele a výplata za květen 2020 také nebude pravděpodobně vyplacena.

Prosím o radu, na koho se obrátit kvůli vyplacení mzdy a odstupného? Jak se pracovní poměr ukončí, pokud ho nechci kvůli současné situaci ukončovat sama, abych nepřišla o odstupné a poslední, kde se mám dožadovat zápočtového listu.   Díky moc a nezlobte se za takovou "nálož" dotazů, jsem zoufalá. S pozdravem, Alena.

 

ODPOVĚĎ:
Zahájené insolvenční řízení nemá vliv na pracovní poměr, zaměstnanec je povinen nadále pracovat a za svou práci má nárok na mzdu, kterou by měl zaměstnavatel nadále platit. Nyní máte dva způsoby, jak se domoci dlužné mzdy a její náhrady. Svou pohledávku - dlužnou mzdu a odstupné - můžete uplatnit v insolvenčním řízení. Svoji pohledávku uplatňujete vůči insolvenčnímu správci. Druhou možností je využít řešení, které poskytuje zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. V praxi to znamená, že se se svou pohledávkou můžete obrátit na jakýkoliv úřad práce.
I nadále máte možnost podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce, podle něhož zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže, zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.