Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem pracující důchodkyně (71 let), pracuji jako pokladní v marketu a mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou. V době nouzového stavu jsem doma (překážka ze strany zaměstnavatele). Nouzový stav kvůli pandemii koronavirus COVID-19 ale končí a já se ptám, jak to bude podle nařízení pokračovat dál a jak platí " riziková skupina " lidé nad 65 let v tomto mém případě.

Zatím nemám od zaměstnavatele žádnou zprávu, kdy mám nastoupit do práce, nabídka zaměstnavatele byla vstřícná a dohodli jsme, že mně zavolají, zatím zprávu nemám a nouzový stav končí. Moc děkuji za odpověď s pozdravem.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o zaměstnance a jejich výkon práce, vládní nařízení rizikové skupiny neřeší. Dál se bude uplatňovat zákoník práce a podstatná bude Vaše dohoda se zaměstnavatelem. Nelze odmítat výkon práce s odůvodněním, že spadáte do tzv. rizikové skupiny. Zákoník práce sice obsahuje § 106 odst. 2, podle něhož je zaměstnanec oprávněn odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob; takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance.
Tuto možnost však nejde uplatňovat obecně, ale musí existovat konkrétní rizika na konkrétním pracovišti (např. přítomnost nemocného zaměstnance a nedodání poptřebných ochranných pomůcek).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.