Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v dočasné pracovní neschopnosti DPN jeden měsíc (od 11.2.2020). Ze zaměstnání mne informovali, že za mne nabírají náhradu. Pracovní pozici nazvou jinak, aby neporušili zákon, nicméně mne již potřebovat nebudou. Má pracovní smlouva je na dobu neurčitou. Jedná se o vedoucí manažerskou pozici.

Až se budu vracet do práce, mohou mi nabídnout jinou pracovní pozici? Mohou mi nabídnout nižší zařazení? Když toto odmítnu budu tím pádem nadbytečná a mám nárok na odstupné? Potřebuji jen radu, jestli když odmítnu jiné zařazení musí mne propustit pro nadbytečnost s odstupným? Pracovní zařazení ve stejné platové výši nepředpokládám, kdyby přece jenom, mohu ho odmítnout a trvat na svém místě, nebo ho musím přijmout? Abych nepřišla i o to odstupné. Pracuji tam dlouhá léta. Předem moc děkuji. Erna.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen přidělovat práci dle pracovní smlouvy. Záleží tedy na tom, jaký je obsah Vaší pracovní smlouvy a jak je vymezen druh práce. Pokud toho není schopen, zaměstnanec buď musí podepsat změnu smlouvy nebo se stává tzv. nadbytečným a vzniká nárok na odstupné.
Pokud jde platové zařazení, obvykle bývá uvedeno v tzv. platovém výměru, který je jednostranným úkonem zaměstnavatele, a proto může být také jednostranně změněn. Musí však být dodržet všechny podmínky stanovené právními předpisy. Zejména musí platové zařazení odpovídat druhu práce, osobní ohodnocení může být sníženo jen za podmínek stanovených zákoníkem práce.
Vše se tedy bude odvíjet od znění Vaší pracovní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.