Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Náš zaměstnavatel vždy na výplatních páskách uvádí hodinový fond daného měsíce bez ohledu na skutečně odpracované hodiny. Mé zaměstnání je sezónní a tak zhruba půl roku pracuji měsíčně cca 200 hodin a dalšího půl roku cca 130 hodin. Vždy na stejný platový výměr složený se základu a provizí z prodeje, který se celoročně nemění.

V pracovní smlouvě je uvedený úvazek na 40h týdně a že pracovní doba je rozložena nerovnoměrně. Docházku je možné i jednoduše doložit dle rozpisů a máme i docházkový systém který eviduje příchody/odchody. Můj dotaz je následující. Porušuje tímto zaměstnavatel zákon? Pokud by uváděl skutečně 200 hodin docházky, byl by pak nucený proplácet přesčasy, a proto to provádí takto? Pracovní smlouva a mzdový výměr neobsahují nic o tom, že nařízené přesčasy jsou již započteny ve mzdovém výměru. Pokud je toto jednání opravdu nezákonné, je možné z toho něco vyvodit a případně požádat inspekci práce ČR www.suip.cz o kontrolu zaměstnavatele? Děkuji za odpověď. Silvestr.

 

ODPOVĚĎ:
Výplatní páska by měla odrážet skutečný počet odpracovaných hodin v měsíci se zohledněním práce přesčas. Pokud je uvedeno, že pracovní týden je 40 hod. , pak při práci 200 hod. měsíčně mohou vzniknout přesčasové hodiny (v závislosti na počtu pracovních dní v měsíci), za něž by měl být vyplacen příplatek.
Na druhé straně v období, kdy nedochází k odpracování plného počtu hodin v týdnu a měsíci, není-li schopen zaměstnavatel přidělovat práci podle pracovní smlouvy, vznikají na straně zaměstnavatele překážky a zaměstnanci náleží náhrada mzdy i za "neodpracované" hodiny. Pro zaměstnavatele je tedy výpočet Vámi uvedený nepochybně výhodnější, nicméně je v rozporu se zákonem, pokud nemáte zavedené konto pracovní doby.
V takovém případě je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.