Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Prosím o radu ohledně výpovědi z práce. Pracuji v soukromé firmě od 6.4.1995 se zařazením dělník, poslední rok (od 1/2019) pracuji jako mistr. V důsledku nedostatku lidí při výrobě a a zastávání jejich práce, jsem se postupně fyzicky i psychicky vyčerpával a přidáváním dalších faktorů ve mně, jak se říká bouchly saze, a odešel jsem po 6 hodinách v práci domů.

Oznámil jsem to zvýšeným hlasem nadřízenému, s tím, jestli stačí oznámit odchod jemu nebo majiteli, řekl mi, že jemu. V odpoledních hodinách mi majitel, zavolal (stalo se v úterý), že je to podraz na firmu a že si toto jako vedoucí pracovník nemůžu dovolit. A že do konce týdne mám zůstat doma. V pondělí (9.12.2019) mám odevzdat klíče od služebního vozu, ukončíme pracovní poměr dohodou bez nároku na odstupné. Jinak dostanu výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně. Za 24 let nemám podepsanou jedinou reklamaci ani porušení pracovních povinností. Práci jsem se snažil vždy vykonávat řádně ve prospěch firmy, bez ohledu na čas a problémy vzniklé s výrobou. Několikrát jsem nadřízené upozorňoval, že jsem unaven a potřebuji dovolenou. Jak mám prosím postupovat dále, čeká mne ještě toto pondělí pohovor s podpisem výpovědi a nezdá se mi, že by majitel byl v právu. Děkuji za rychlou odpověď. Radan.

 

ODPOVĚĎ:
Podle mého názoru, který je podpořen judikaturou, není neomluvená absence několik hodin se nejedná o porušení povinností vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem a ukončit pracovní poměr takovým způsobem není možné.
Mohlo by se jednat o závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci, které by mělo být postiženo výtkou.
Tento názor potvrzuje i ustanovení § 223 odst. 2 zákoníku práce, podle něhož krátí-li zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou za neomluveně zameškanou směnu (pracovní den), může mu dovolenou krátit o 1 až 3 dny; neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se mohou sčítat.
Zákoník práce tedy nepředpokládá, že za neomluvenou absenci bude okamžitě ukončen pracovní poměr, ale obsahuje jiné možné sankce včetně krácení dovolené.
Doporučovala bych proto nepodepisovat dohodu, převzít případnou výpověď, následně zaslat zaměstnavateli dopis, v němž vyslovíte nesouhlas s výpovědí a uvedete, že trváte na pokračování pracovního poměru.
Pokud zaměstnavatel nebude reagovat, napadnout výpověď žalobou pro neplatnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.