Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Starám se o manžela, který má 4. stupeň invalidity proto dělám na poloviční úvazek, nyní ale po mně žádá zaměstnavatel z provozních důvodů přejít na plný úvazek, jelikož přibylo práce (pracuji jako zdravotní sestra), který já odmítám jelikož to nezvládnu skloubit práci i péči o manžela.

Mám v tomto případě nárok na odstupné, když zaměstnavatel řekl pokud nevezmu plný úvazek, že budu muset skončit? Má vůbec právo to po mě chtít. Děkuji za odpověď s pozdravem Jiřina.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud máte uzavřenu smlouvu na zkrácený úvazek, může Vám zaměstnavatel změnu pouze navrhnout, nemůže Vás nutit.
Zaměstnavatel v tomto případě bude jen těžko hledat relevantní výpovědní důvod podle § 52 zákoníku práce. Nabízí se tzv. nadbytečnost, nicméně z judikatury vyplývá, že se nemůžete se stát nadbytečnou ve smyslu § 52 písm. c) zákoníku práce v příčinné souvislosti s organizační změnou, která spočívá ve zrušení pracovního místa s kratší pracovní dobou, na kterém jste podle pracovní smlouvy působila a které bylo následně nahrazeno pracovním místem s týmž druhem práce, ale se stanovenou týdenní pracovní dobou.
Správným postupem by bylo, aby zaměstnavatel přijal další osobu na poloviční úvazek a tím doplnil stav.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.