Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem samoživitelka dvou děti do 15 let, pracuji na zkrácený úvazek. Zaměstnavatel mě nutí jet na dvoudenní školení mimo okres mého bydliště. Odmítla jsem, nemám jak zabezpečit děti, měla bych dvě možnosti - buď tam přespat nebo každý den vyjet v 6 hodin ráno a vracet se kolem 21-22 hod. večer.

Obojí pro mě nepřípustné, děti by byly samy. Začal psychický nátlak a teror. Vyhrožování výpovědi a přeložením (v pracovní smlouvě na dobu neurčitou mám uvedeno pravidelně pracoviště v místě svého bydliště, přesto mi vyhrožují, že mě přeloží do města 25km dále), svým způsobem i šikana a výsměch, kdy mi nařizují v čem všem mají moje děti být samostatné. Dále mi bylo řečeno, že zaměstnavatel by mi při účasti na školení uznal pouze 7,5 hodin, přestože bych cestou tam i zpět + samotné školení, strávila 14 hodin denně. Chtěla bych vědět:
1. Jaký postih mě může čekat, když budu trvat na odmítnutí školení.
2. V případě výpovědi pro nesplnění kvalifikačních nároku mám nárok na odstupné? A zda to zaměstnavatel může v mém případě udělat.
3. Kolik pracovních hodin by mi mělo být případně uznáno ucastí na školení?
Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
1. Jestliže pečujete o děti do 15 let, můžete být podle § 240 zákoníku práce vysílána na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem; přeložit Vás může zaměstnavatel jen na Vaši žádost.
2. Výpověď ze strany zaměstnavatele pro nesplnění předpokladů stanovených právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li zaměstnanec bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce, je výpovědním důvodem podle § 52 písm. f) zákoníku práce a nárok na odstupné nevzniká.
Nelze posoudit, zda je možné ve Vašem případě postupovat takto, záleží na tom, jak podstatné je školení pro Vaši práci.
3. Podle § 210 zákoníku práce doba strávená na pracovní cestě nebo na cestě mimo pravidelné pracoviště jinak než plněním pracovních úkolů, která spadá do pracovní doby, se považuje za překážku v práci na straně zaměstnavatele, při které se zaměstnanci mzda nebo plat nekrátí. Za dobu strávenou na pracovní cestě mimo pracovní dobu jinak než plněním pracovních úkolů zaměstnanci mzda nenáleží. Pokud máte pracovní dobu 7,5 hodiny, mzda Vám bude skutečně vyplacena jen za tuto dobu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.