Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

24.5.2019 se mi stal v práci úraz, po pádu jsem si vykloubila rameno a zpřetrhala šlachy v rameni, byla jsem s tím na operaci. Nyní jsem v dočasné pracovní neschopnosti DPN, chodím na rehabilitace a v půlce září 2019 mám jít na kontrolu na ortopedii. V práci jsem mezitím dala dvouměsíční výpověd, neboť jsem se obávala že po skončení pracovní neschopnosti, by mi ji zaměstnavatel okamžitou nemusel dát.

Po zkušenostech s vedoucím, šikana a všemožné snažení se o zpochybnění pracovního úrazu z jeho strany již jsem neměla důvěru. Pracovní poměr mi končí 31.8.2019 a 15.8.2019 mi volala účetní z práce, že doufá že k tomuto datu ukončím již i pracovní neschopnost, načež jsem jí odpověděla, že toto není možné, protože to ještě nevypadá dobře a že mám ještě kontrolu u ortopeda. Řekla mi, že si mám 2.9.2019 dojít pro výpověď, zápočtový list a potvrzení na úřad práce pro účely zaevidování do evidence uchazečů o zaměstnání. Prý protože už od září 2019 nebudu jejich zaměstnanec, nebudou již doplácet k marodce doplatek mzdy do 100 procent. Já jsem jí na to odpověděla, že to by měli i přesto, protože se mi stal pracovní úraz u nich. Odpověděla, že to asi těžko, ale že se na to podívá. Potom mi ještě řekla, že si myslela, že ke konci srpna 2019 skončím dočasnou pracovní neschopnost DPN, takže mě objednala na kontrolu k podnikovému lékaři, takže to musí tedy zrušit a objednat mě znovu, až skončím neschopnost. Nevím tedy proč, protože veškerou dokumentaci ohledně úrazu mají na ortopedii a můj praktický lékař. Je pravda, že mi nemusí pokud už budu mít od nich výpověd, ale budu ještě stále v pracovní neschopnosti, tak oni mi doplácet do neschopenky těch 100 procent do výše platu. Četla jsem, že i pokud bych nemohla již vykonávat původní zaměstnání, pracuji jako dělnice ve vinici, a byla např. na úřadu práce, museli by oni, respektive jejich pojištovna mi doplácet náhradu za ztrátu na výdělku ale nevím jestli i tehdy pokud jsem dala výpověd sama, ale hlavně z toho důvodu že bych tam již tu práci nezvládala. Ještě bych měla dotaz mám si tedy toho 2.9. normálně vyzvednout tu výpověd a zápočták a podepsat ji, abych tím nepřišla o veškeré nároky. Také nechápu proč by mi měla dávat papír na pracák, když se tam stejně nemohu ještě hlásit, protože jsem v pracovní neschopnosti a do zápočtáku by mi přece měla dopsat dobu prac. neschopnosti, nevím tedy jak je to s dvouměsíční výpovědí, kterou jsem si podala sama. Hlavně tedy bych prosila o odpověď, jestli mám na vše nárok i přesto, že již od 1.9.2019 nebudu jejich zaměstnancem a jestli mohu tedy v klidu převzít od nich výpověd a podepsat ji a jak to bude s tím papírem na pracák, když se tam ještě stejně nemohu hlásit, mohou mi oni ukončit pracovní poměr i když tedy na mou žádost, pokud jsem pořád v pracovní neschopnosti s pracovním úrazem u nich? Děkuji Vám velice za odpověď, s pozdravem Bedřiška.  

 

ODPOVĚĎ:
Pracovní neschopnost může trvat i po ukončení pracovního poměru. Její trvání závisí na zdravotním stavu, nikoli na trvání pracovního poměru. Jedním z omezení je, že dokud trvá pracovní nechopnost, není možné stát se uchazečem o zaměstnánhí, tedy tzv. příhlísit se na ÚP.
Skončením pracovního poměru odpovědnost zaměstnavatele za pracovní úraz v žádním případě nekončí. Je povinen doplácet náhradu za ztrátu na výdělku během trvání pracovní neschopnosti i po jejím skončení. budete-li tedy později pobírat podporu v nězaměstnanosti, je zaměstnavatel povinen doplácet částku k dorovnání podpry na průměrnou mzdu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.