Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím Vás mám dotaz ohledně jízdy na motocyklu jedná se o Pitbike XB 33. Jel jsem na motocyklu asi 150 metru po silnici otočil jsem se na komunikaci a motocykl jsem zaparkoval do garáže. Najednou za mnou v garáži stáli policisté. Po té chtěli vidět řidičský průkaz, občanský průkaz a technicky průkaz. Tento druh je bez technického průkazu. Celou událost se mnou sepsali že jsem porušil §23 a ještě jeden - že jsem neměl přilbu. Jsem držitelem řidičského oprávnění skupiny B. Tato událost se stala ve městě bydliště. Jaký trest mi hrozí? Díky, Damián

 

ODPOVĚĎ:
Platí, že na pozemních komunikacích lze provozovat pouze takové silniční vozidlo, které je technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích a které je vybaveno registrační značkou. Silniční vozidlo je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, pokud provozovatel vozidla neprokáže jeho technickou způsobilost k provozu na pozemních komunikacích způsobem stanoveným zákonem. Za tento přestupek lze uložit pokutu až 50.000,- Kč, pokud toto nebylo řešeno tzv. příkazem na místě a uložením pokuty do 5.000,- Kč (což jak vyplývá z Vašeho dotazu, takto řešeno nebylo).
Za jízdu bez přilby je možné uložit pokutu od 1.500 do 2.500 Kč. Tento přestupek lze řešit i tzv. příkazem na místě, kdy se uloží pokuta do 2.000 Kč (jak vyplývá z Vašeho dotazu, takto řešeno nebylo). Body za tento přestupek uloženy nejsou.
Nicméně to neznamená, že Vám bude uložena pokuta dosahující maximální možné výše, při ukládání pokuty se vždy přihlíží k okolnostem daného případu (např. zda došlo ke zranění či nikoliv, škodě na majetku apod.), osobě pachatele přestupku (zda se jedná o první přestupek tohoto druhu či již opakované spáchání apod.).

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Řízení motocyklu bez helmy, přílby - pokuta, postih, trest
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.