Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byla mi osoba blízká sražena osobním autem, kdy já ji pomáhám ve věci soudního řízení. Dostála k podpisu dohodu o odcizení následků dopravní nehody od agentury na dopravní nehody a i protistrana viníka že spěchá k podpisu. Je to napsáno:

- Poškozená satisfakci 30.000 Kč od škůdce přijímá a souhlasí s podmíněným zastavením jeho trestního stíhání v souvislosti s dopravní nehodou podle § 307 ODST. 1 PÍSM. B.
- Poškozená současně prohlašuje, že přijala omluvu za způsobení dopravní nehody, kterou jí škůdce projevil, a netrvá na dalším potrestání škůdce. Škůdce prohlašuje, že jako provozovatel výše uvedeného vozidla uzavřel s pojišťovnou, smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu. Škůdce dále prohlašuje, že dopravní nehodu ohlásil Pojišťovně, která ji eviduje jako škodní událost. Tím přece není viník potrestán, navíc dala to k soudu státní zástupkyně, soud vydal trest zákazu řízení 24 měsíců, ale nyní se viník ještě odvolává. Může takto dosáhnout, aby mu ještě zmírnil soud trest? Ona s tím nesouhlasí, říká že byla donucena to podepsat pod nátlakem. DOTAZ:
Je možné toto říct u soudu? Jak poté postupuje soud? Proč agentury zastupující oběť dopravní nehody nutí poškozené k podpisu? Obecně je teda doporučeno podepsat satisfakci a dohodu a nebo ne? Děkuji, Šimon

ODPOVĚĎ:
V případě podmíněného zastavení trestního stíhání dle § 307 trestního řádu je stanovena zkušební doba, ve které pokud se obviněný osvědčí a bude plnit stanovené povinnosti, vysloví soud, že se obviněný osvědčil a trestní stíhání bude tímto skončeno. V opačném případě se v trestním stíhání pokračuje. Současně mohou být uložena různá omezení a zákazy činnosti – např. zákaz řídit motorová vozidla. Proti rozhodnutí o podmíněném zastavení může obviněný podat stížnost a tím i docílit, že některé zákazy mu nebudou uloženy, popř. se zkrátí zkušební doba.

Proti rozhodnutí o podmíněném zastavení trestního stíhání může podat stížnost i poškozený, tedy Vaše osoba blízká. Může namítat i to, že byla donucena k podpisu a tudíž nejsou naplněny podmínky pro podmíněné zastavení trestního stíhání. Soud je povinen se takovým tvrzením zabývat a posoudit, zda je opravdu možné rozhodnout o podmíněném zastavení.

Bohužel praxe některých agentur je sporná a ne vždy příliš korektní. Zda podepsat dohodu či nikoliv, to záleží na každém poškozeném. Pro obviněného je rozhodně lepší, pokud je celá záležitost vyřešena takto.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dopravní nehoda - náhrada škody na zdraví, majetku a omluva poškozenému
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.