Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Exmanžel o mně šíří pomluvu o porušování dohod a smluv (problematika péče o jím vlastněného psa, do které mne nutil, byť jsem se z jeho nesmyslné smlouvy vyvázala až dokonce s pomocí právníka), dokonce tohle vykládá své rodině a dětem, které mi to pak sdělují a jsou zmatené, jelikož nevidí do hloubky problému.

Dost mi to komplikuje komunikaci s dětmi a vysvětlování, že pravda je někde jinde a že jejich otec má zkreslený pohled. Trvá to již nějakou dobu a nehodlám to tolerovat. Je možné v krajním případě na něj podat trestní oznámení pro šíření pomluv, aby již nemohl šířit nepravdivé věci o mé osobě a tím ji znevažovat hlavně z pohledu dětí? Neřešila bych to, kdyby si péči o psa, který není můj a nemám na něj nárok, nespojoval i s péčí o děti a nevyvolával díky tomu neustálé konflikty, kdy tomu bohužel bývají přítomny děti. Veškeré soudní nařízení a dohody ohledně styku s otcem dodržuji i nad rámec těchto nařízení, mám bezkonfliktní přístup k otci hlavně kvůli dětem. Díky za odpověď. Hezký den.

ODPOVĚĎ:
Doporučuji nejprve exmanžela kontaktovat osobně nebo písemně, vysvětlit mu, že svým jednáním narušuje Váš vztah a komunikaci s dětmi a požádat ho, aby tohoto jednání zanechal. Pokud dohoda s exmanželem nebude možná a nedojde k žádné nápravě jeho jednání, bylo by v krajním případě možné uvažovat o podání trestního oznámení pro trestný čin pomluvy. Paragraf 184 odst. 1 trestního zákoníku totiž říká, že: Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Odnětím svobody až na dvě léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odst. 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Pouze na základě informací, které ve svém dotazu uvádíte, však nedokáži posoudit, zda informace, které o Vás exmanžel šíří, jsou způsobilé značnou měrou ohrozit Vaši vážnost u spoluobčanů, v zaměstnání, narušit Vaše rodinné vztahy apod. Pouze na základě těchto informací Vám tedy nemohu sdělit, zda jednání Vašeho exmanžela naplňuje znaky trestného činu pomluvy či nikoliv.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pomluva ohrožující vážnost u spoluobčanů a způsobující rozvrat vztahu v rodině - obrana, jak se bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.