Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostal jsem 12.1.2018 usnesení 160/1 TŘ pro přečin porušení autorského práva § 270/1 TZ (při předstíraném převodu jsem prodal policejnímu orgánu (PO) OHK 380 ks VHS kazet v červnu 2017, které jsem inzeroval na portálu S-bazar k prodeji). Při výslechu obviněného uvádím, že jsem kazety nakoupil během 30 let v dobré víře, že se jedná o originální VHS kazety originálně nahrané.

A takto jsem je také prodával (všechny kazety jsem prodal za 1.500 Kč, abych se jich zbavil, doma překážely). Policejní orgán dle vyjádření České protipirátské unie (ČPU) zjistil, že se nejedná o originální kazety s originálně nahranými filmy, ale prý jde o plagiáty a tím, že jsem je uvedl do oběhu (tedy prodal), tak jsem se dopustil porušení autorského práva. Proti usnesení jsem podal stížnost, ve spisu není žádný znalecký posudek k výši škody, pouze vyjádření ČPU, která zastupuje zároveň vydavatele a tato stanovila výši škody nejméně 50.000 Kč (Policie mi podsouvá i úmyslné jednání). Nyní čekám na seznámení se spisem. Děkuji, Alois

ODPOVĚĎ:
Určitě rozporujte výši takto určené škody. Rozhodně není možné určovat škodu pravděpodobným odhadem, škoda musí být vyčíslena jednoznačně. Využijte také možnost seznámení se spisem, jelikož tak získáte větší přehled o podkladech a budete tak mít možnost rozporovat např. i postup policejního orgánu, případné použití důkazy apod. Za této situace nelze bez znalosti spisu jednoznačně stanovit nejvhodnější postup. Můžete se pro toto řízení nechat také zastoupit advokátem (kontakt www.advokatikomora.cz).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Postup vyčíslení škody prodejem kazet - porušení autorského práva a náhrada škody vydavatelům děl
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.