Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěl bych se zeptat, zdali mohu podat na mého vedoucího podnět za křivé obvinění za účelem poškození mé osoby v zaměstnání a jak by se v případě podání pokračovalo? Pan vedoucí nařknul další dva zaměstnance, nejenom, že nás obvinil neprávem, tak ještě sám chodil a po celé firmě rozhlašoval, že nás musel rozdělit z důvodu krádeží.

Takže jsme teď středem posměšků a to nás uráží. Šéf k tomu neměl sebemenší důkaz a rozhodně bychom se nic takového nedopustili, takže si myslíme, že nás poškodil záměrně. Po čtyřech letech si teď hledáme nové zaměstnání, jelikož nevíme jak se můžeme bránit a proto píši Vám o radu, jak tuto situaci řešit. Předem děkuji za odpověď, Bedřich.

ODPOVĚĎ:
Určitě se můžete obrátit na Policii ČR (kteroukoliv pobočku) a podat trestní oznámení pro podezření spáchání trestného činu křivého obvinění (§ 345 trestního zákoníku  - Kdo jiného lživě obviní z trestného činu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta).
Trestný čin křivého obvinění předpokládá, vědomé nepravdivé informování o tom, že se někdo dopustil trestného činu.
Teoreticky může přicházet v úvahu i trestný čin pomluvy dle § 184 trestního zákoníku.
V případě, že by ze strany policie bylo shledáno, že nebyla naplněna skutková podstata některého trestného činu, přichází v úvahu postih takového jednání jako přestupku – policie předá věc příslušnému orgánu.
Na policii s Vámi bude trestní oznámení sepsáno s tím, že můžete současně požádat, abyste byl informován o výsledku prošetřování.
Dále máte možnost se bránit i cestou řízení před civilním soudem, kdy můžete požadovat náhradu vzniklé nemajetkové újmy a současně požadovat, aby se Váš zaměstnavatel dalšího takového chování zdržel.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přestupkové nebo trestní řízení - křivé obvinění nadřízeným ze spáchání trestného činu zaměstnancem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.