Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má policie právo na to, aby lustrovala bankovní účet člověka, který není trestně stíhaný? Moje máma je obviněná ze spolupachatelství ze zpronevěry, kdy ji takto křivě obvinila její bývala kolegyně z práce, přičemž policie nemá žádné důkazy o vině mé mámy a celé obvinění stojí jen na výslechu výše zmiňované kolegyně, která se ke krádeži doznala a řekla, že to vše vymyslela moje máma.

Je to složitý případ, jen by mně zajímalo jestli má policie právo na to lustrovat bankovní účet mého bratra bez nějakého souhlasu nebo oznámení? Děkuji, Barbora

ODPOVĚĎ:
Policejní orgán je povinen učinit všechna potřebná šetření a opatření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, a směřující ke zjištění jeho pachatele. Nicméně tato šetření nesmí provádět svévolně. Každý prováděný úkon musí být doložen a odůvodněna jeho potřebnost – tyto údaje jsou vedeny v trestním spisu.

Bez znalosti konkrétních okolností nelze stanovit, zda je tento postup ve Vašem případě oprávněný, nicméně pokud k tomuto prověřování došlo, musí to být uvedeno v trestním spisu a musí to být odůvodněno.  Opodstatněnost tedy musí vyplývat ze spisového materiálu.

Pokud ovšem budete mít za to, že policejní orgán nepostupuje v souladu se zákonem, je možné se obrátit na dozorujícího státního zástupce s podnětem, aby prošetřil soulad postupu policie se zákonem.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Lustrování bankovního účtu Policií u trestně nestíhané osoby - oprávněnost postupu Policie
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.