Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Rád si občas na zahradě zastřílím ze vzduchovky. Střílím na soukromém pozemku proti zdi směrem do vlastního dvora. Sousedi nic nenamítají, až na jednoho o pár domů dál, vyhrožuje mě, že na mě pošle policii. A tak se ptám pokud by je případně poslal jak mám na ně reagovat.

Mám se s nima vůbec bavit? A co mě případně můžou? Co by mě mohlo hrozit, když odmítnu se k věci vyjadřovat? Díky, Eduard

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je pro začátek vhodné vědět, že vzduchovka se dle zákona o zbraních řadí mezi zbraně kategorie D, tzn. že střelba z této zbraně je zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku (§ 15/3 zákona o zbraních). Jste-li schopen zajistit bezpečnost střelby dle tohoto ustanovení, neporušujete svým počínáním zákon. V opačném případě (např. pokud by se Vámi vystřelené diabolky odrážely na sousední pozemek) byste se mohl dopustit přestupku dle § 76a/1 písm. b) zákona o zbraních, za jehož spáchání by Vám hrozila pokuta až do výše 30.000,- Kč.
Pokud by na Vás Váš soused zavolal Policii (ať už Policii ČR či policii obecní), nabízí se Vám dvě varianty řešení:
1/ Spolupracovat:
V tomto případě by se Vás policista dotázal, zda jste skutečně na svém pozemku střílel ze vzduchovky, popř. za jakých bezpečnostních podmínek (pokud budete chtít, můžete policistu pustit na svou zahradu a ukázat mu místo, kde střelbu ze vzduchovky provozujete, jedná se však pouze o Vaše rozhodnutí, k umožnění vstupu policisty na svůj pozemek nemůžete být nijak nucen). Následně by s Vámi policista s největší pravděpodobností sepsal záznam o podání vysvětlení.
2/ Nespolupracovat:
V tomto případě můžete využít svého práva odepřít podání vysvětlení dle § 60/1 zákona o přestupcích. Dle tohoto ustanovení může být podání vysvětlení odepřeno, jestliže by Vám nebo osobám Vám blízkým hrozilo nebezpečí postihu za přestupek, popřípadě za trestný čin (popř. byste podáním vysvětlení porušil státní nebo služební tajemství anebo zákonem výslovně uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti).
Lze Vám doporučit s policistou spolupracovat, zachováváte-li při střelbě rozumná bezpečnostní pravidla, nemusíte se obávat žádného postihu (výše uvedený přestupek dle zákona o zbraních je zjevně konstruován pro „extrémní případy“). Pokud policista žádné porušení zákona neshledá, skončí jakákoli správní řízení již v této fázi. Napříště bude rovněž Policie vědět, že střílíte bezpečně a možná další udání ze strany Vašeho souseda budou do budoucna řešena jako pouhá formalita.
Pokud byste se rozhodl podání vysvětlení policistovi odepřít, bude s největší pravděpodobností celá věc předána místně příslušné přestupkové komisi, která v této věci zahájí standardní přestupkové řízení. Neboť však v této věci nebude mít přestupková komise prakticky žádné materiály (neumím si alespoň žádné použitelné důkazy ve Vaší situaci představit), na jejichž základě by mohla rozhodnout, dojde s největší pravděpodobností k pozastavení přestupkového řízení.
V každém případě Vám lze doporučit klást vždy důraz na splnění tzv. poučovací povinnosti Policie, tj. aby Vás příslušný policista za všech okolností řádně informoval o Vašich právech (mimo jiné i o právu odepřít podání vysvětlení).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.