Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Měl jsem uzavřenou dohodu o provedení práce, kdy jsem pracoval pro živnostníka, kterého zaměstnávala další společnost a stal se mi vážný pracovní úraz (5/2011) právě na pracovišti této společnosti, který si vyžádal 6ti měsíční léčení. Všechny pracovní ochranné pomůcky byly z mé strany dodrženy.

Od policie jsem byl záhy vyslechnut a dostal jsem protokol, kde jsem uvedl, že chci být o případu dále vyrozuměn. Byl jsem také vyslechnut bezp. technikem společnosti, kde se úraz stal, ale od té doby jsem žádnou informaci neobdržel ani od Policie ani od zaměstnavatele. Kontaktoval jsem tedy policejní služebnu, která případ šetřila a bylo mi sděleno, že celý spisový materiál předala Okresnímu státnímu zastupitelství (08/2011), kde posuzují, zda byly kontroly bezpečného pracoviště v rovině trestního práva dostatečné či nikoliv a určují konkrétního viníka (?). Můžete mi, sdělit, zda-li je běžné, že jsem od policie, co by poškozený, neobdržel žádnou zprávu ani vyrozumění v písemné podobě a že další 3 měsíce leží spisový materiál na státním zastupitelství? Jak se mám nyní zachovat a na co všechno mám nárok? Děkuji, Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Vaše práva, jakožto poškozeného v trestním řízení, zahrnují například:
- právo nahlížet do spisů, činit si z nich výpisky a poznámky a pořizovat si na své náklady kopie spisů a jejich částí (§ 65 trestního řádu), v této souvislosti se tedy můžete dostavit k příslušnému okresnímu státnímu zastupitelství. Ze závažných důvodů Vám může být nahlédnutí do spisu policejním orgánem či státním zástupcem odepřeno (proti rozhodnutí o odepření můžete podat stížnost).
- právo činit návrhy na doplnění dokazování,
- právo žádat, aby Vám byly do vlastních rukou doručeny opisy rozhodnutí, proti kterým můžete podat opravný prostředek (§ 64/1 písm. b) trestního řádu),
- právo na doručení usnesení o odložení věci a právo podat stížnost proti tomuto usnesení (§ 159a/5 trestnío řádu),
- právo, aby Vám bylo oznámeno usnesení o postoupení věci jinému orgánu, např. přestupkové komisi apod. (§ 171/2 trestního řádu) a právo napadnout takové usnesení stížností (§ 171/2 trestního řádu),
- právo být vyrozuměn o zastavení trestního stíhání (§ 172/3 trestního řádu) a právo napadnout takové rozhodnutí stížností (§ 172/3 trestního řádu),
- právo být vyrozuměn o přerušení trestního stíhání (§ 173/3 trestního řádu).
K Vašemu dotazu:
Pokud jste nebyl policejním orgánem vyrozuměn o předání spisu okresnímu státnímu zastupitelství, nejedná se na straně policejního orgánu o pochybení, neboť trestní řízení samo (a tudíž ani Vaše práva) nebylo tímto úkonem nijak ovlivněno (postoupilo pouze o krok dále).
Jako poškozenému Vám lze doporučit maximální aktivitu, domáhejte se vždy důrazně zejména práva být o všech svých oprávněních ze strany orgánů činných v trestním řízení řádně poučen.
Nejdůležitějším právem poškozeného v trestním řízení je právo připojit se k trestnímu řízení se svým nárokem na náhradu škody (popř. navrácení bezdůvodného obohacení a náhrady nemajetkové újmy), o této skutečnosti jste však byl policejním orgánem již poučen.
Pro Vaše určité uklidnění uvádím, že poněkud delší prodlevy v činnosti orgánů činných v trestním řízení nejsou ničím zvláštním. Můžete kontaktovat příslušné okresní státní zastupitelství a vyžádat si zaslání veškerých rozhodnutí, proti kterým byste mohl eventuálně podat opravný prostředek (viz výše). Tuto žádost je samozřejmě vhodné podat písemně (přičemž jednu kopii si ponechte).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.