Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych se informovala kdy se dá opravdu podat trestní oznámení na neplacení výživného. Mám syna který mi byl svěřen do péče. Jeho otec studuje, tudíž soud uznal vyživovací povinnost jeho rodičům. Matce 600 ,- Kč a otci také 600,- Kč. Soud nabyl právní moci 18.8.2010 a to tak že mají zaplatit každý dlužné výživné od prosince 2009 (4200,-) a pak měsíčně 600,- Kč.
Bohužel nezaplatili nic. Na policii mi řekli, že mohu přijít až v lednu 2011 podat trestní oznámení tak by mě zajímalo, jak to opravdu je, kdy ho mohu podat. A jak to probíhá kdyby třeba zaplatili nějaký měsíc jen např. 500,- a pak zase nic třeba 3 měsíce. Již mi k 15.10.2010 dluží 13.200 Kč.

Podala jsem na ně exekuci u soudu, matka otce dítěte je zaměstnána tak tam by to neměl být problém provést exekuci srážkou ze mzdy, ale otec otce dítěte pracuje na živnostenský list a tam to prý nejde a bohužel ani nemají žádný majetek. Již jim byl dům zabaven v jiné exekuci. Můžete mi poradit, jak tedy postupovat? Nemám ani nárok na žádné dávky, pokud nebudu mít trestní oznámení, jinak to na sociálce berou tak, že mi hradí i když nehradí. Děkuji moc. Martina

ODPOVĚĎ:
Trestní zákoník ve svém § 196 stanoví, že kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. Tuto jejich povinnost musíme odvozovat až od právní moci rozsudku, kdy jim byla vyživovací povinnost stanovena. Trestným činem se tedy neplacení výživného stává až v prosinci 2010.

Pokud jde o nepravidelné platby, bude se tím soud zabývat až v případném budoucím řízení. Je však rozdíl snaha vyhnout se placení a jednou zaplatit více, jindy nic. Ve Vašem případě vše nasvědčuje snaze vyhnout se placení, avšak Policie musí skutečně čekat až do prosince.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.