Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V červnu 2017 byla má 15 letá dcera svěřena do péče otce (v únoru 2016 jsme se přestěhovaly do jiného bydliště vzdáleného 500 km od původního místa bydliště - dcera si v novém bydlišti nezvykla). Její otec s jeho manželkou mají v podnájmu penzion, kde dcera musí každý víkend pomáhat, jak v kuchyni, při kuchařských pracích, tak i na place, kde roznáší alkohol, tak i úklidy pokojů po hostech, sekání trávníku, v zimě odhrabávání sněhu.

Dcera s tím problém nemá, protože za tuto odvedenou práci dostává peníze pro svou potřebu. Já s tím problém mám, hlavně s tím roznášením alkoholu po place. Na internetu jsem se dočetla, že do 18 let nesmí tuto činnost vykonávat (roznášení alkoholu). Mám podezření, že otec dceru využívá jako levnou pracovní sílu, nehledě na to, že dcera nemá ani potravinářské povolení k této činnosti (potravinářský průkaz), ani smlouvu na tuto činnost jako brigádnice. Můžete mi prosím poradit, na jakou instituci se mohu obrátit a tuto skutečnost nahlásit? Děkuji, Kateřina

ODPOVĚĎ:
Můžete se obrátit na inspekci práce, která je oprávněna prošetřovat zaměstnávání osob, v oblasti potravinářského průkazu vykonávají dohled krajské hygienické stanice. V případě, že daná instituce shledá pochybení, hrozí dané osobě uložení pokuty.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Roznášení jídla v restauraci osobou bez potravinářského průkazu - kam podat stížnost, udání?
  • Nutnost potravinářského průkazu na roznášení jídel v restauraci, restauračním zařízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.