Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Náš rodinný přítel měl dluh u nebankovní společnosti, která ho prodala inkasní společnosti. Inkasní společnost mu zasílá různé upomínky a neustále mu volá. Náš přítel je kontaktoval písemně, aby mu již nevolali, ale oni stále volají „za účelem mimosoudní domluvy“. Domnívá se, že je dluh promlčený a nic hradit nebude.

Rodinný přítel jim pohrozil s tím, že půjde na policii a podá trestní oznámení nebo kontaktuje Českou obchodní inspekci, tedy ČOI. Může Police začít stíhat inkasní agenturu z vydírání nebo stalkingu? Taky se bojí, aby ho inkasní společnost neobvinila z křivého obvinění, když by policie případ odložila. Pracovníci inkasní agentury tvrdí, že jednají v souladu se zákony ČR a že budou volat dále, i když s nimi mluvit nechce a písemně jim to sdělil. Lze vynutit, aby ho již nekontaktovali nějakou stížností? Děkuji, Oliver

ODPOVĚĎ:
Stalking je trestním zákoníkem označován jako trestný čin nebezpečného vyhrožování (§ 354) :
Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu, a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

Trestní odpovědnost právnické osoby je upravena v zákoně o trestní odpovědnosti právnických osob č. 418/2011 Sb. , přičemž § 7 tohoto zákona uvádí, že právnická osoba se nemůže tohoto trestného činu dopustit.
Nicméně pokud by jednání inkasní společnosti obsahovalo např. výhrůžky, tak zde již odpovědnost takové právnické osoby je. Právo nechat prošetřit nějakou skutečnost/událost ze strany policie čr je právo každé osoby.
V případě, že je zde obava, aby nedošlo k oprávněnému obvinění z křivého obvinění, je vhodné podat trestní oznámení prostřednictvím advokáta, který současně zajistí, aby Vaše práva byla maximálně chráněna (kontakt zde: www.advokatikomora.cz ).
Skutečnost, že nelze postihnout za stalking právnickou osobu ovšem neznamená, že zde nejsou žádné další možnosti obrany. Pokud opakující se telefonáty přesahují únosnou rozumnou míru, je možné se domáhat, aby se tato společnost zdržela nepřiměřeného telefonního kontaktu soudní cestou u civilního soudu (žaloba).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zakázat kontaktování od inkasní agentury - vymáhá promlčený dluh
  • Obtěžování inkasní agenturou, promlčený dluh - stalking, nebezpečné pronásledování
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.