Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám takový nezvyklý dotaz. Chci stavět automyčku na pronajatém pozemku u obchodního centra. Pozemek patří obchodnímu centru. Je důležité, aby stavba byla uvedena v katastru nemovitostí, protože vedení obchodního centra nechce provést změnu v katastru nemovitostí ČR. Tak nevím jak moc to vadí. Děkuji za odpověď. Děkuji, Helena.

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Nezapsání nové stavby do katastru nemovitostí vadí, a to poměrně hodně.
V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že stavba, která má být zapsána v katastru nemovitostí, ovšem zapsána tam není, z právního hlediska de facto neexistuje, resp. při jakémkoli právním jednání, které by se automyčky mělo týkat, by nebylo možné uvádět její adresu (což by mohlo představovat problém např. při zakládání živnosti, sjednávání úvěrové smlouvy apod.).
Hlavní obtíž však tkví v dani z nemovitých věcí. Dle § 1/2 písm. a) katastrálního zákona slouží katastr nemovitostí jako zdroj informací (mimo jiné) pro účely daní, poplatků a jiných obdobných peněžitých plnění. Jelikož při vyměřování a vybírání daně z nemovitých věcí je vycházeno právě z katastru nemovitostí, nebylo by možné vyměřit a vybrat v případě automyčky daň ze staveb (§ 7 a násl. zákona o dani z nemovitých věcí). Nezapsání automyčky do katastru nemovitostí by tak v důsledku mohlo být kvalifikováno jako trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (§ 240 trestního zákoníku).
Provoz automyčky, která není zapsána do katastru nemovitostí, by mohl být rovněž problematický z hlediska těch orgánů veřejné moci, jejichž souhlas je k takové činnosti zapotřebí.
Zápis automyčky do katastru nemovitostí Vám tak lze jednoznačně doporučit.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 256/2013 Sb. o katastru nemovitostí (katastrální zákon)
zákon č. 338/1992 Sb. o dani z nemovitých věcí
zákon č. 40/2009 Sb. trestní zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.