Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2007 mi zemřel otec, dědické řízení proběhlo v červenci 2007. Jsme tři sourozenci. Při dědickém řízení došlo k dohodě, že nemovitost (dům s dvěma bytovými jednotkami), v níž rodiče bydleli s nejmladším bratrem a jeho rodinou dostane právě on. Obvyklá cena domu byla stanovena na 1 500 000 Kč. Matce bylo zřízeno věcné břemeno, právo doživotního bezplatného a výlučného užívání svého bytu, v němž žila společně s otcem. Je tomu již rok, co se bratr se svojí ženou chovají k matce nevhodně, nekomunikují s ní, a pokud ano, hrubě ji napadají, s ničím jí nepomohou a vyhrožují, že to bude stále horší. Bez její přítomnosti jí vnikli do jejího zamčeného bytu, musela vyměnit zámek. Psychicky ji týrají. Může se nějak proti takovému chování bránit? Popř. může vzít své rozhodnutí o přenechání své poloviny domu bratrovi při dědickém řízení po otci zpět? Usnesení nabylo právní moci v září 2007. Děkuji za odpověď, Josefína


ODPOVĚĎ:
Pokud jde o rozhodnutí z dědického řízení, to už nelze vzít zpět. Jedná se však o přestupek proti občanskému soužití, což je v pravomoci Policie. Ta by měla celou věc řešit – tedy předat k vyřízení obci na přestupkovou komisi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.