Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2014 jsem prodal auto, nová majitelka auto nepřepsala, a auto prodala nějakému pánovi. Začaly mi chodit pokuty, doložil jsem kupní smlouvu, úřad vyzval paní, ta předložila další kupní smlouvu a kontaktovali pána. Ten samozřejmě nereagoval, tudíž se to vše vrátilo za mnou jako vlastníkem vozidla, a já musel pokutu uhradit.

Zjistilo se, že auto stojí někde na parkovišti, a co víc, že není zaplacené povinné ručení za 2017 a 2018. Takže mi vznikl pěkný dluh v kanceláři českých pojistitelů ČKP.
Jak mám postupovat? Je mi jasné že budu muset auto z parkoviště odstranit, a asi zlikvidovat. Vystaví v evidenci vozidel ČR duplikát velkého technického průkazu VTP? Abych auto mohl ekologicky zlikvidovat? Protože nedoufám, že velký technický průkaz ještě uvidím.
Paní se mi nedaří kontaktovat. A stejné to bude zřejmě s pánem. Dluh v kanceláři pojistitelů budu muset zaplatit? Nedá se tomu nějak vyhnout? Děkuji, Mojmír

 

ODPOVĚĎ:
Zákon umožňuje přepis vozidla na nového vlastníka i bez jeho součinnosti, bohužel je pro toto vyžadován mj. protokol o evidenční kontrole, což ve Vašem případě není reálné.
Duplikát velkého technického průkazu je možné vystavit v případě jeho ztráty, odcizení nebo poškození.
V případě ztráty je třeba doložit alespoň malý technický průkaz, v případě odcizení protokol od policie o tom, že jste nahlásil odcizení velkého TP, v případě poškození je třeba doložit tento poškozený TP.
Dle zákona č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla platí, že pojištění odpovědnosti (povinné ručení) zaniká mimo jiné dnem, kdy pojistník/vlastník vozidla oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla. Do té doby pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (nezaniklo-li jiným způsobem) nadále trvá, a to bez ohledu na to, že pojistitel již vlastníkem vozidla není (Skutečnost, že pojistník v rozhodnou dobu nebyl provozovatelem vozidla a že vozidlo v rozhodnou dobu neřídil, jsou právně irelevantní a nepřihlíží se k nim). Vůči pojišťovně je tedy nezbytné postupovat tak, že se jí oznámí změna vlastníka vozidla. Nicméně pokuty/dluhy vzniklé do tohoto oznámení jdou bohužel k Vaší tíži.
Pro ekologickou likvidaci je třeba předat toto vozidlo osobě, která je provozovatelem zařízení ke sběru, výkupu, zpracování, využívání nebo odstraňování autovraků a vzít s sebou TP.
Můžete tedy požádat o vystavení duplikátu velkého TP a s tím pak následně nechat vozidlo ekologicky zlikvidovat a dosáhnout tak vyřazení z registru.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak vyřadit z registru vozidel auto, automobil při ztrátě velkého technického průkazu VTP?
  • Jak vyřadit auto z registru vozidel pokud si ho nový majitel nepřepíše na sebe?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.