Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych začít stavět rodinný dům na Praze-východ. Na lokalitu, kde mám pozemek, je vydáno územní rozhodnutí z roku 2002, ve kterém se píše následující: ad. 1 "Zásobování vodou se předpokládá ze stávajícího řadu PVC DN 90, v ul. Barákova po p. p. č. 1332/1, 1329,1 a 743 do lokality a stáv. řadu DN 110 v ul. Tyršova. Po pozemku parc. č. 1320, 1346/1".

ad. 35 "Podmínkou kolaudace rodinných domů jsou dále povolení a provedení přípojek na tyto sítě." V celé lokalitě je ale stopstav pro nový odběr vody z vodovodu z důvodu jejího nedostatku. Přípojky máme vyvedeny na pozemek a řádně zkolaudované. Bohužel nebyl uzavřen smluvní odběr. Stanovisko pro odběr vody je tedy záporné. V tomto měsíci si nechám vyvrtat studnu a poté řádně zkolaudovat. Na stavebním úřadě mi tvrdí, že mi dům nezkolaudují, pokud nebudu připojen na vodovod. Pokud chci dům zkolaudovat a to musím kvůli hypotéce, je nutné zažádat o změnu územního rozhodnutí, kde mi dovolí odběr vody z vlastní studny. Kvůli podmínce napojení na vodovod (až nebude stopstav) poté musím zažádat o stavební povolení. Na "ohlášení stavby" to prý na základě výše uvedených skutečností nelze, i když parametry dům splňuje. Navíc od 1. 1. 2018 pojem "kolaudace" pro rodinné domy neexistuje, stavební úřad vydá pouze osvědčení, že stavba existuje. Jak tedy postupovat? Preferuji neakceptovatelnou variantu ze strany stavebního úřadu, tedy SÚ a to napojení domu na studnu a pouze "ohlášení stavby". Děkuji, Milan

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že "územním rozhodnutím", které ve svém dotazu zmiňujete, máte na mysli územní plán (tedy dokument, který stanoví základní podmínky a parametry stavebního rozvoje určité oblasti a který je podkladem pro rozhodování stavebního úřadu).
V rámci Vašeho dotazu nerozumím této větě: "Kvůli podmínce napojení na vodovod (až nebude stopstav) poté musím zažádat o stavební povolení.". Není zřejmé, zda máte na mysli to, že o stavební povolení na rodinný dům budete moci požádat až po uzavření smlouvy o dodávkách pitné vody, nebo zda popisujete jiný problém.
Je-li Vám z objektivních příčin znemožněno uzavřít smlouvu o dodávkách pitné vody, lze uvažovat o vznesení žádosti o změnu územního plánu, resp. o udělení výjimky z požadavků územního plánu (a to z obou požadavků, které v dotazu zmiňujete). V případě kladného vyřízení Vaší žádosti by po Vás v následném územním a stavebním řízení nemělo být stavebním úřadem požadováno předložení smlouvy o dodávkách pitné vody.
Co se týče požadavku stavebního úřadu na předložení smlouvy o dodávkách pitné vody, upozorňuji, že stavební zákon v této souvislosti nepožaduje předložení takové smlouvy, nýbrž předložení stanoviska vlastníků veřejné technické infrastruktury k možnosti a způsobu napojení nebo k podmínkám dotčených ochranných a bezpečnostních pásem (konkrétně se jedná o § 105/2 písm. d) stavebního zákona).
Získáte-li výjimku z povinnosti připojit se k obecnímu vodovodu (tedy výjimku z požadavku územního plánu), není zřejmé, proč by nemělo být možné vydat pro výstavbu Vašeho rodinného domu stavební ohlášku (§ 104/1 písm. a) stavebního zákona).
Doporučuji Vám kontaktovat provozovatele vodovodu s dotazem, zda by byl ochoten s Vámi uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí, tedy smlouvu, v níž se s provozovatelem vodovodu dohodnete, že v určité lhůtě (například do 1 měsíce po skončení stop-stavu) uzavřete smlouvu o dodávkách pitné vody. Je možné, že taková smlouva by mohla stavební úřad uspokojit a bylo by tudíž možné realizovat Váš stavební záměr na stavební ohlášku.
V současné chvíli Vám doporučuji pokusit se (zatím) o nekonfliktní vyřešení nastalé situace, tzn. navštivte místně příslušný krajský úřad (zde MHMP) a svou situaci (především požadavky a názory stavebního úřadu) zde konzultujte. Bude-li názor MHMP souladný s Vaší představou, pokuste se vyžádat si formulaci tohoto názoru písemně (takový dokument by Vám mohl samozřejmě významně napomoci v dalším jednání se stavebním úřadem).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Změna územního rozhodnutí, stavba studny a její kolaudace
  • Výjimka z povinnosti připojit se k obecnímu vodovodu, vodovodnímu řadu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.