Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera nadále urputně trvá na nezrušení trvalého pobytu na adrese domu, kde já jsem jediným vlastníkem. Dceři zde vznikl trvalý pobyt tím, že se mi před 33 roky narodila. V domě se dlouhodobě nezdržuje - od svých 19 let se pohybuje pracovně na různých místech ČR i v zahraničí. Kde i bydlí - podnájmy.

Dcera se chová ke mně agresivně vyhrožuje mi. Žije nezodpovědným životem - dluhy a to nemalé, byla souzena za trestný čin, mně neznámo za jaký, a odsouzena k podmínečnému trestu, v jakém rozsahu nevím. Rozhodla jsem se o její odhlášení z místa trvalého pobytu - mého domu. Byli vyslechnuti svědci - sousedé - 4, a ti shodně vypověděli, že dcera zde nepobývá. Nikdy jsem s dcerou neuzavřela nájemní smlouvu ani jinou smlouvu, která by ji opravňovala užívat objekt - můj dům, v dospělosti. Nikterak se nepodílí na nákladech spojených s provozem domu a domácnosti. Takže bydlení - trvalý pobyt si nefinancuje. Je tedy jen formální úřední záležitostí. Ovšem dcera nadále urputně trvá na nezrušení jejího trvalého pobytu na adrese mého domu. Sehnala si svědky - kamarády, kteří mají svědčit proti mně. Nadále mi vyhrožuje, že si trvalý pobyt nenechá zrušit dokud jí nevyplatím její podíl - dědictví - z domu. Ještě žiji a není co po mně - můj majetek - dědit. Rozhodla jsem se pro prodej domu a odstěhování se. Jeden z důvodů je i problémová dcera - stále ví, kde mě najde, když mi chce dělat problémy. Ovšem ani prodej domu není možný pokud má v domě někdo stále trvalý pobyt. Moje otázka je - jaké já mám možnosti? Dcera mi brání svým jednáním ve svobodném nakládání se svým majetkem - prodej domu. Musím jen trpělivě čekat, jak rozhodne obecní úřad? Až vyslechne a zhodnotí všechny výpovědi svědků? A posoudí skutečnosti? Dále mě zajímá jak je možné, že dcera jako odpůrce má možnost se ke všem výpovědím vyjadřovat a nahlížet do spisu a dokonce je k tomu obecním úřadem vyzývána. Já ovšem jako navrhovatel tuto možnost nemám. Nikdo mi nahlédnutí do spisu neumožnil rovněž jsem nebyla vyzvána k vyjádření se k výpovědi dcery a jí navržených svědků. Mám stejné možnosti jako dcera? Bylo by to spravedlivé. A můžu tedy jít na obecní úřad a spis si vyžádat a přečíst si co potřebuji? Případně se vyjádřit k výpovědím? Děkuji, Dagmar

ODPOVĚĎ:
Jak správně uvádíte, nelze hovořit o nějakém nároku na dědictví. Dědictví totiž upravuje nakládání se jměním po smrti osoby. Požadavek Vaší dcery je nesmyslný a vyděračský.
Vzhledem k tomu, že jste podala návrh na zrušení trvalého pobytu Vaší dcery na adrese Vašeho domu, máte postavení účastníka řízení – můžete např. nahlížet do spisu, činit si z něj opisy/výpisy, předkládat důkazy apod. O Vašich právech byste měla být poučena daným úřadem (správním orgánem). Pokud jste poučena nebyla, došlo k chybě v řízení.
Co se týká možnosti vyjádření se k tvrzením Vaší dcery – tuto možnost (právo) máte, opět i toto vyplývá z Vašeho postavení účastníka řízení. Správní orgán ovšem není povinen Vás pokaždé vyzývat k tomu, abyste se vyjádřila ke každé odpovědi Vaší dcery. Správní orgán je povinen zjistit skutečný stav věci a na základě toho rozhodnout. Jako účastník máte právo se vyjádřit k tvrzením Vaší dcery, a to i když nejste k tomu vyzvaná správním orgánem.  


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Sabotování zrušení trvalého pobytu pod podmínkou vyplacení dědického podílu před smrtí
  • Může navrhovatel zrušení trvalého pobytu nahlížet do spisu úřadu?
  • Správní řízení o zrušení trvalého pobytu a opakované odvolávání osoby oprávněné pobytem
  • Prodej bytu, domu, nemovitosti s trvalým pobytem osoby - prodejnost nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.