Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Katastrální úřad prověřil, že digitalizací žádná chyba nevznikla. Výše uvedený dům stojí tak, jak dnes (04.11.2017), na místě více než 300 let. Údaje z katastru nemovitostí jsou někdy z období 1. republiky. Jakým způsobem vyřešit tento problém, kdy v katastru nemovitosí ČR je od pradávna zakreslený 15 m dům, přitom vždy byl 18 m.

Na dům ještě navazuje travnatá plocha pozemku. Jakým způsobem vyřešit situaci, kdy nesouhlasí skutečný stav se stavem zakresleným - na mapě je zakreslený náš dům v délce 15 m, ale ve skutečnosti má 18 m. Podle sdělení katastrálního úřadu víme, že takto zakreslené je to již historicky a že k chybě nedošlo digitalizací. Dále nám sdělili, že se máme domluvit s vlastníkem sousední nemovitosti, aby se celá záležitost mohla narovnat. Co když sousední vlastník nebude souhlasit s tím, aby mu byl zkrácen jeho pozemek o 3 m? A nebo s tím prostě souhlasit musí, když skutečnost neodpovídá záznamům v katastru?

ODPOVĚĎ:
Vlastník sousedního pozemku s tím nemá povinnost souhlasit.
Pokud je rozdíl mezi stavem zapsaným v katastru nemovitostí a stavem skutečným, můžete se Vy (nebo i Váš soused) domáhat odstranění nesouladu.
Ideální situace je, pokud se se sousedem dohodnete. Pokud se ovšem nepodaří dosáhnout dohody, je možné odstranit tento nesoulad pouze prostřednictvím rozhodnutí civilního soudu, a to žalobou.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nesprávně zakreslený dům v katastrální mapě - jak opravit starý nesprávný údaj v KN ČR?
  • Dům je delší než v katastrální mapě katastrálního úřadu - postup opravy mapy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.