Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera dělá problémy, má dluhy, chová se agresivně vůči mně - posílá výhružné SMS zprávy a nechce si za žádnou cenu nechat zrušit trvalý pobyt u mně v domě. Je jí 33 let v domě na adrese trvalého pobytu se nezdržuje dlouhodobě - víc jak rok jsem ji neviděla a nevím o ní nic dalšího než to že má dluhy a to nemalé - obálka s výzvou k okamžitému zaplacení dluhu se objevila ve schránce někdy v polovině září. Nebyla to první výzva ale už několikátá nehledě na to že každou chvíli u mě zazvoní jakýsi úředník s listinou k zaplacení dluhu a ptá se kde se dcera nachází. 

Toto začalo už 2016. Zašla jsem tedy na Obecní úřad a požádala o zrušení trvalého pobytu mé dcery na adrese mého domu. Jsem jediný vlastník domu - po mé babičce. Dcera zde získala trvalý pobyt tím že se mi před 33 roky narodila. Obecní úřad mojí žádosti v lednu letošního roku vyhověl a dceři trvalý pobyt zrušil. Ta se ovšem odvolala ke Krajskému úřadu a ten rozhodnutí zdejšího Obecního úřadu zrušil, tím má dcera dále trvalý pobyt úředně v mém domě, a vrátil celou věc k novému šetření zdejšímu Obecnímu úřadu. 

Proběhlo vyslýchání svědků - sousedů - kteří shodně vypověděli že dceru zde dlouhodobě nevídají. Já jsem dodala čestné prohlášení že jsem dceru víc jak rok neviděla a že trvalý pobyt získala tím že se mi narodila. V době její dospělosti jsme neuzavřely spolu nájemní ani jinou smlouvu která by ji
opravňovala objekt užívat. Nepodílí se na nikterak na nákladech spojených s provozem domu a domácnosti.
Není tady a nikdy se nepodílela. Přesto všechno dcera nadále trvá na nezrušení trvalého pobytu v mém domě. Psala vyjádření na Obecní úřad kde na trvalém bytu trvá a nesouhlasí s jeho zrušením.
Prosím jaké já mám možnosti jako vlastník domu? Jak se postupuje v případě, kdy je evidentní, že osoba se dlouhodobě nezdržuje na adrese trvalého pobytu? A přesto klade odpor ke zrušení trvalého pobytu?
Přece není možné aby měla víc možností než já vlastník domu. Chová se ke mně zle, má dluhy, vyhrožuje mi. A vysmívá se mi. Jakoby měla všechny trumfy v rukách. Jaká já mám práva? Co mám udělat pro to aby byl konečně její trvalý pobyt na mé adrese zrušen? Děkuji, Klára

ODPOVĚĎ:
Dle zákona o evidenci obyvatel (č. 133/2000 Sb.) je možné zrušit trvalý pobyt, pokud zaniklo užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Rozhoduje se jen na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části, přičemž navrhovatel (Vy) je povinen prokázat, že došlo k naplnění důvodů pro zrušení – neexistence užívacího práva (např. Vámi zmiňovaná nájemní smlouva).
Toto je pro Vás jako vlastníka domu jediná možnost, jak můžete docílit zrušení trvalého pobytu Vaší dcery. Právní řád jí přiznává právo bránit se proti zrušení trvalého pobytu, nicméně daný úřad musí i tak vždy důkladně posoudit, zda jsou naplněny podmínky pro zrušení trvalého pobytu.
Pokud tedy došlo i k výslechu sousedů s Vámi uvedeným výsledkem, je to další podklad pro úřad, který musí zohlednit. Jestliže Vaše dcera nepředloží žádný důkaz prokazující opak, lze očekávat, že dojde ke zrušení jejího trvalého pobytu, pouze k tomu dojde o něco později, a to právě z důvodu, že Vaše dcera brojí proti tomuto zrušení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení trvalého pobytu - oprávněná osoba se odvolala ač v místě nebydlí
  • Zrušení trvalého bydliště soudně, soudním rozhodnutím (osoba se v nemovitosti nezdržuje, nebydlí zde)
  • Zrušení trvalého pobytu v nemovitosti soudně, soudním rozhodnutím (osoba se zde nezdržuje, nebydlí zde)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.