Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Předkládal jsem radě města návrh na změnu smluvních stran (z rodičů na syna) u pronájmu městského bytu, ke kterému připadá smlouva o smlouvě budoucí kupní. Návrh byl přislíben projednat k určitému datu, což nebylo projednáno. Nakonec byl projednán s opožděním více jak 1 měsíc. K zamítnutí návrhu se mi nikdo nevyjádřil, až na moje opakované urgence emailem starosta města.

Nicméně informace o projednání nebyla zveřejněna na úřední desce města. Ani v usnesení rady města nebylo zveřejněno, že se naším návrhem, který byl předkládán někdo zabýval - natož že byl zamítnut. Může město nezveřejnit, že náš návrh byl zamítnut? Spíše to vypadá, že se naším návrhem nikdo nezabýval a byl účelově zamítnut bez informace v usnesení rady města. Ostatní požadavky občanů bývají pravidelně zveřejněny včetně zamítnutí. Děkuji, Dušan

ODPOVĚĎ:
Zákon o obcích, který tyto záležitosti upravuje, stanovuje:
Záměr obce mj. pronajmout nemovitý majetek obec zveřejní po dobu nejméně 15 dnů před rozhodnutím v příslušném orgánu obce vyvěšením na úřední desce obecního úřadu, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. Záměr může obec též zveřejnit způsobem v místě obvyklým. Pokud obec záměr nezveřejní, je právní jednání neplatné.
Toto neplatí v případě, jde-li o pronájem bytů na dobu kratší než 30 dnů.
Toto pravidlo jde obdobně aplikovat i na Váš případ.
Dále platí: Rada obce pořizuje ze své schůze zápis, který podepisuje starosta spolu s místostarostou nebo jiným radním. V zápise se vždy uvede počet přítomných členů rady obce, schválený pořad schůze rady obce, průběh a výsledek hlasování a přijatá usnesení. Rada obce vydá jednací řád, v němž stanoví podrobnosti o jednání rady obce.
Z každé schůze rady obce tak musí být pořízen zápis, který musí obsahovat všechny údaje včetně programu a stanoviska k jednotlivým bodům programu. Pokud byla Vaše záležitost součástí programu, musí o tom být zápis, kdy máte právo žádat o jeho poskytnutí.
Tato záležitost spadá do samostatné působnosti obce, kdy kontrolu nad jejím výkonem vykonává Ministerstvo vnitra. Můžete se případně obrátit na ministerstvo s podnětem na prošetření.
Ve Vašem případě to spíše vypadá, že tato záležitost vůbec nebyla zařazena na program zasedání.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Postoupení nájemní smlouvy a smlouvy o smlouvě budoucí kupní z rodičů na syna u městského bytu
  • Musí město odůvodnit zamítnutní návrhu na postoupení nájemní smlouvy a budoucí kupní smlouvy na městský byt z rodičů na potomka?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.