Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme problém se sousedem. Máme vedle sebe vjezdy. Udělali jsme si novou dlažbu a on nám neustále čtyřkolkou a vozíkem rozjíždí hlínu na dlažbu nebo nám částečně parkuje dodávkou na našem vjezdu. Proto jsme si na naši stranu na obecní pozemek dali kámen, který ho rozčiluje, jeden nám ukradl. Dali jsme si tam nový.

Teď si stěžoval na obci, že si o náš kámen odřel auto a žádá o odstranění. Obec nás ve středu vyzvala, ať ho odstraníme, což jsme neudělali. Sám má mimochodem na obecním pozemku stromky a taky kameny. Dnes (04.11.2017) přijela řešit tento problém až městská policie. Strážníkovi jsem vše vysvětlila a ukázala. Poradil mi, ať požádáme na obci o zábor pozemku a dáme tam květináč s rostlinami. Což není problém. Uznal, že vjezd je dostatečně široký na zajíždění. Jak máme nejlépe postupovat, abychom docílili, toho, že na naší straně můžeme mít zábranu v podobě květináče. Moc děkuji za odpověď, Vlasta

ODPOVĚĎ:
Zábor pozemku, který je veřejným prostranstvím (povolení dočasného užívání) je možné na základě zákona o místních poplatcích, kdy tento zákon stanovuje základní mantinely jednotlivých poplatků – např. i za užívání veřejného prostranství (§ 4).
V obecné rovině platí:
Poplatek za užívání veřejného prostranství se vybírá za zvláštní užívání veřejného prostranství, kterým se rozumí provádění výkopových prací, umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb, pro umístění stavebních nebo reklamních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce nebo potřeby tvorby filmových a televizních děl.
Poplatky za užívání musí zavést konkrétní obec (město), přičemž tak učiní obecně závaznou vyhláškou, ve které upraví podrobnosti jejich vybírání, zejména stanoví konkrétní sazbu poplatku, vznik a zánik poplatkové povinnosti, lhůty pro plnění ohlašovací povinnosti, splatnost, úlevy a případné osvobození od poplatků.
Obec může obecně závaznou vyhláškou upravit další způsob placení a jemu odpovídající den platby poplatku, než je způsob placení a den platby podle daňového řádu. U poplatku za užívání veřejného prostranství určí místa, která v obci podléhají poplatku za užívání veřejného prostranství.
Zákon tedy umožňuje obci stanovit, zda bude poplatky vybírat, a také za jakých podmínek, kdy konkrétní úpravu naleznete v obecně závazné vyhlášce.
Obraťte se tedy na obec a zjistěte podmínky, předně zda Vaše obec má obecně závaznou vyhlášku, kterou upravuje i užívání veřejného prostranství a pokud ano, zda je takové užívání zpoplatněno a jak. Některá města mají přímo na svých internetových stránkách návody na to, jak postupovat v případě záborů jednotlivých druhů veřejných pozemků – např. rozlišení na parky, komunikace apod. Podle toho, v jakém městě žijete, tak můžete získat informace i na internetových stránkách Vaší obce.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zábor pozemku obce, města soukromou osobou
  • Může občan zabrat obecní cestu, pozemek záborem? (umístění květináče)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.