Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V rodinném domě bez připojení na vodovod užíváme vlastní vodu ze studny. Jsme však připojení na kanalizaci a tedy při absenci vodoměru platíme stočné dle směrných čísel spotřeby vody dle příl. č. 12 vyhlášky MZ č. 120/2011 Sb. Ta používá terminologii "na jednoho obyvatele bytu".

V našem domě mají zapsány trvalé bydliště 3 osoby, fyzicky ovšem bydlí pouze osoby 2, protože třetí osoba je dlouhodobě zaměstnána v zahraničí a přebývá tedy tam. Obec jako provozovatel kanalizace trvá na počtu osob zapsaných k trvalému pobytu, já zastávám názor, že bydlící v tomto případě znamená skutečně fyzicky přebývající. Máme rozpor v částce platby za stočné. Co je správně? Děkuji, Jiří.

ODPOVĚĎ:
Ano, Vámi uvedená vyhláška používá pojem "počet obyvatel bytu". Tento pojem není nikde v zákoně definován, ani není nikde takto užit a v souladu s aktuální judikaturou bych se v dané věci rozhodně přiklonila k Vašemu názoru. Pojem trvalé bydliště nemá žádnou vypovídací hodnotu, je to pouze evidenční údaj státu, který nedává žádnou informaci o skutečné situaci.
Pro účely stočného mám za to, že by obec měla  vycházet ze skutečného počtu osob, nikoliv počtu osob přihlášených na uvedené adrese.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.