Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od září 2017 jsem majitelkou nemovitosti v rekonstrukci. Mám problém ohledně poplatků za odpady. Platím odpady v rodinném domě, kde jsem trvale hlášena. Ve stejné vesnici mám druhou nemovitost, kde nikdo již delší dobu nebydlí a budova je v rekonstrukci. Je po mě požadována platba odpadů za obě nemovitosti. Jenže ve vyhlášce, která je dle zákona o odpadech je napsáno, že ostatní nemovitosti se platí, pokud slouží k rekreaci (což dům v rekonstrukci není).

Tudíž mi i na jiném úřadě bylo řečeno, že dvakrát platit nemusím (popelnice je 1), jelikož má obec špatně napsanou vyhlášku. Minulý měsíc 05/2018 mi bylo řečeno, že zde v domě s rekonstrukcí mám trvale nahlášeného jistého pána, který měl ve výpovědní smlouvě minulých majitelů pokyn o povinnosti se sám odhlásit. Je zde tedy hlášen neoprávněně a já se ptám, zda za tohoto člověka jsem povinna platit odpady. Samozřejmě jsem již dala žádost o odhlášení. (odkaz na vyhlášku obce:

http://www.obecrokle.cz/e_download.php?file=data/editor/26cs_1.pdf& original=vyhl%C3%A1%C5%A1ka+%C4%8D.4.2016.pdf)
Děkuji, Sylva

 

ODPOVĚĎ:
Posouzení vyhlášky obce spadá do pravomoci Ministerstva vnitra, odboru veřejné správy, oddělení kontroly a dozoru. Tam mohou posoudit, případně zasáhnout, pokud vyhláška nebude v souladu s příslušným zákonem, v tomto případě zákonem č. 185/2001 Sb. , ve znění pozdějších předpisů, o odpadech. Dle 17a, odst. 2 tohoto zákona je plátcem poplatku vlastník nemovitosti, kde vzniká komunální odpad. Novela provedená zákonem č. 174/2012 Sb. poplatkovou povinnost rozšířila i na vlastníky bytových jednotek a vlastníky rodinných domů, ve kterých není hlášena žádná osoba k trvalému bydlení. Pokud tedy máte na druhé nemovitosti hlášenu osobu, pak může obec poplatkovou povinnost vztahovat i tuto osobu, případně pokud neplatí, tak na Vás, jako majitelku nemovitosti, zapsané v katastru nemovitosti.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí majitel rekonstruované nemovitosti zaplatit poplatek za popelnice (svoz TKO, technického a komunálního odpadu)?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.