Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nedaleko v restauraci u rybníka a v lesíku pořádají občas hlasité ohňostroje, které ruší poslední klidné zóny pro zvěř. Příroda je tu na Ostravsku dost ohrožená. Obecně řečeno petice by nebyla to pravé, raději bych osobně oslovila ochránce přírody a pohrozila nějakým postihem. Myslím, že je to dost velká obecně rozšířená naprostá bezohlednost a skladba obyvatel, jak je celkem známo, taky by neukazovala na nějaké rozumné schválení, jak některé obce mají. Můžete nějak poradit? Nachází se ta "Roubenka u rybníka" na katastru města Vratimov. Děkuji Milena.

ODPOVĚĎ:
Dle zákona o myslivosti je zakázáno rušit zvěř při hnízdění a kladení mláďat a provádět další činnosti záporně působící na život zvěře jako volně žijících živočichů, pokud nejde o činnosti při obhospodařování pozemků nebo o činnosti při návštěvách honiteb jako součástí krajiny. Porušení této povinnosti je pak považováno za přestupek. Projednání těchto přestupků pak spadá do působnosti obce.
Můžete se tedy obrátit přímo na obec – doporučuji písemně (doporučený dopis, datová schránka). Pokud by na toto nebylo ze strany obce reagováno, můžete podat ještě podnět k ombudsmanovi (kontakt zde: www.ochrance.cz), který následně prošetří tento postup.
Pokud byla ustanovena tzv. lesní stráž, což je člověk, který je ustanoven do funkce orgánem státní správy lesů, lze se obrátit i na tuto osobu, jelikož ta zajišťuje ochrannou službu v lesích při obecném užívání lesů občany. Za porušení zákona může rovnou na místě uložit viníkovi blokovou pokutu anebo jej předvést na policii.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rušení lesního klidu ohňostrojem - jak regulovat pořádání ohňostrojů soukromým subjektem?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.