Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12/82018 jsem s advokátem uzavřela smlouvu o poskytování právních služeb. Jednalo se o spor ohledně společného vlastnictví pozemku. Zaplatila jsem zálohu 10.000 Kč. Rozmyslela jsem si to a jeho služeb nadále nechci využívat. Byla jsem se již poradit v občanské právní poradně, jak sepsat odstoupení od smlouvy o poskytování advokátních služeb. Poradili, jak by taková dohoda měla vypadat a bylo mi řečeno, že mám na to právo i bez udání důvodu.


Poslala jsem tedy podepsanou dohodu o ukončení poskytování právních služeb advokátovi doporučeně. Převzal ji. Po telefonu nechtěl nic řešit, tak jsme měli 8.3.2019 schůzku, kde mi tuto dohodu odmítl podepsat. Snažil se že mě vytáhnout důvod, což jsem mu nechtěla říct.
Nakonec mi řekl, že mi smlouvu prostě nevypoví a dohodu nepodepíše, protože měl ve smlouvě slíbeno 10% z vysouzené částky. Takže prý po mě tu částku, což by ve finále mohlo být cca 100.000 Kč, (kdyby se spor vyřešil a pozemky prodali) požadovat i tak.
Dále mi řekl, že plnou moc zrušit nelze a že bych mu to za zrušení měla - podle nějakých jeho tabulek - zaplatit asi 36000 Kč. Nakonec to dopadlo tak, že mi z 10000 zálohy strhl 5600 za dva úkony, které provedl. Vrátil mi 4000 Kč. Se zbytkem se ani neobtěžoval. Tím to skončilo. Dohodu o výpovědi nepodepsal a dal má mou plnou moc. Poradíte mi prosím jak dál postupovat? Děkuji. Tereza

ODPOVĚĎ:
Postup advokáta není rozhodně v pořádku ani po právní, ani etické stránce. Kdykoliv máte právo zastoupení ukončit a advokát je oprávněn účtovat pouze částku odpovídající již vykonaným úkonům právní služby. Nezbývá, než se s žádostí o prošetření věci a stížností na postup advokáta obrátit na Českou advokátní komoru - www.cak.cz, aby prošetřila, zda advokát jednal v souladu se zákonem o advokacii a zároveň zda plnou moc nezneužil.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stížnost na advokátní komoru - neetické jednání advokáta v rozporu se zákonem
  • Advokát odmítl přijmout výpověď plné moci zaslané klientem - jak postupovat dál?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.