Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Rodiče se rozvedli a nyní je čeká soudní majetkové vyrovnání. Vzhledem k tomu, že dům, o který se soudí je napsán na otce, matka musí dokázat, že probíhající rekonstrukce na domě byla financována také z jejího platu (nemá účetní doklady) a tudíž chce naše (jsme 3 děti) svědectví. Můžu to odmítnout?

Léčím se na psychiatrii s úzkostnou poruchou a jenom myšlenka, že budu muset toto podstupovat je pro mne silně stresová. Zároveň nechci stát mezi nimi a jakkoliv ublížit jednomu nebo druhému. Případně, můžu se jako svědek vyjádřit i písemnou formou, abych k soudu nemusela vůbec chodit? Děkuji, Adriana.

ODPOVĚĎ:
Pokud jste navržena jako svědek, je Vaší povinností jít svědčit. Odmítnout svědectví můžete pouze v případě, že byste sobě nebo osobě blízké svou výpovědí přivodila trestní stíhání. Můžete tedy reagovat tak, že se z jednání omluvíte, své důvody uvedete, ale pokud i přes to bude jeden z účastníků na Vaší výpovědi trvat, přijde Vám další předvolání a budete muset návštěvu u soudu podstoupit.
Můžete samozřejmě svou výpověď i sepsat, bude to ale pouze důkaz listinou a jeho hodnotu bude vyhodnocovat soud - dá se očekávat, že taková výpověď bude mít menší důkazní hodnotu. A účastníci pak můžu stále trvat na ústním podání, tedy abyste se k soudu dostavila.
Pokud Vám dělá zejména problém svědčit před rodiči, můžete požádat soud, abyste byla vyslechnuta v jejich nepřítomnosti.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdy je možné odmítnout svědectví u soudu ze zdravotních důvodů (úzkostná porucha)
  • Svědčení, svědectví u soudu v nepřítomnosti žalující a žalované strany - je možné o to požádat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.