Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Po partnerských neshodách (nejme sezdáni) a řešení krize odlukou, po dohodě s partnerem, bydlím spolu s dětmi (2 roky a půl roku - obě dcery) u rodičů. Ráda bych zažádala o svěření do své péče (partner původně souhlasil, nyní nekomunikuje). Nevím jakým způsobem tuto žádost sepsat, o děti se řádně starám, partner finančně spolupracuje resp. spolupracoval než přestal komunikovat.

Nevím též zda a jak velkou roli v posuzování o svěření hraje léčba závislosti na alkoholu, kterou jsem 2x absolvovala v minulosti, nyní ale abstinuji a bez problému se věnuji dětem. Věřím, že tento fakt bude použit proti mne u soudu. Partner se o starší dceru během má léčby bez pomoci nepostaral a věřím, že ani nyní, alespoň se o to po delší dobu (půl den, či den) nepokusil. Děkuji za radu a pomoc. Helena

ODPOVĚĎ:
Pokud si přejete, aby děti byly svěřeny do Vaší péče, podejte k soudu návrh na svěření dětí do Vaší péče. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu
(např. https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/)
nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci sociální pracovnice orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě Vašeho bydliště nebo právník, nejlépe se specializací na rodinné právo.
Návrh musí obsahovat základní osobní údaje (jméno, příjmení, datum narození a trvalé bydliště) dětí, Vás i otce dětí. V návrhu uveďte, že navrhujete, aby děti byly svěřeny do Vaší péče a z jakých důvodů se domníváte, že by tak soud měl učinit. Svůj návrh můžete podpořit právě tvrzením, že se o obě děti dlouhodobě staráte Vy a partner se při péči o děti neobešel bez pomoci jiné osoby. Protože při řízení ohledně svěření dětí do péče se bude rozhodovat také o výživném, doporučuji v návrhu uvést také informace o finančních a majetkových poměrech Vás i otce dítěte (kde je otec dětí zaměstnán, jaký je jeho příjem apod.). Požadovanou výši výživného můžete navrhnout sama. Návrh musí být datován a podepsán, je zapotřebí podat ho k okresnímu soudu v místě bydliště dětí, za jeho podání se neplatí žádný soudní poplatek. Co se týče Vaší léčby závislosti na alkoholu, otec na tuto skutečnost sice může soud upozornit, ale pokud – jak píšete – úspěšně abstinujete a péči o děti bez problémů zvládáte, neměla by to být překážka k tomu, aby děti byly svěřeny do Vaší péče.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Náležitosti a vzor návrhu na svěření dítěte do péče matce
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.