Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Manželce byla zneužita stará občanka. Našli se viníci. Byli obžalováni a manželka již byla cca 4x předvolána jako svědek k soudu do Chebu. Jsme z Přerova a žena je v rizikovém těhotenství, termín porodu 30.10.2017. Vždy musí běžet za doktorem a sepsat omluvenku, ve které vždy lékař napíše, že do porodu není schopná cestovat tak daleko atd.

Není nějaká možnost, aby soud neustále nepsal výzvy mé manželce, když ví, kdy je termín porodu a pak je ještě šestinedělí. Je soud schopen přiřadit si omluvu od lékaře ke všem soudním spisům? Děkuji, David.

ODPOVĚĎ:
Soud je povinen postupovat podle trestního řádu a pokud potřebuje, aby daná osoba vypovídala jako svědek, je povinen ji předvolat. Každý je povinen na předvolání se dostavit.
Jestliže se svědek, ač byl řádně předvolán, bez dostatečné omluvy nedostaví, může být předveden.
Soud si sám nemůže omluvenku takto přiřazovat, ačkoliv ji má k dispozici, jelikož teoreticky může dojít ke změně situace. Nicméně pokud jsou důvody totožné, měla by stačit jedna omluvenka (na tu odkazovat popř. přiložit kopii).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Těhotenství a omluva k soudu ze soudního řízení, stání
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.