Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o odpovězení na dotaz týkající se mediátora. Měli jsme nedávno určitý spor s druhou stranou. Byli jsme pozváni na schůzku s mediátorem, který měl za úkol nás usmířit a udělat kompromis. Schůzka dopadla dobře a trvala necelé dvě hodiny. Každé straně bylo naúčtováno něco přes 6.000 Kč.

Po obdržení faktury na výše zmíněnou částku, jsme zaslali určitý podíl z této částky s výzvou, kdy jsme žádali o vysvětlení, jak k této částce došli. Obou stranám se zdálo přehnané, že by si mediátor účtoval 5.000 Kč bez DPH na /h. Do předešlého dne, což je asi 1 rok a dva měsíce (10/2016) nedošla žádná odpověď. Brali jsme tedy věc za vyřízenou. Bohužel včera (18.12.2017) došla předžalobní upomínka. Tam je uvedeno, že zbývající částku je nutné neodkladně uhradit, jinak je na nás podána žaloba.
Otázka č. 1.   Zajímalo by mne, zda-li existují nějaké závazné tabulky, kolik si mediátor může účtovat  na hodinu a zda-li tuto sazbu může účtovat nezávisle obou stranám.
Otázka č. 2. Je možné a neodporuje to určitým zásadám práva, aby tak významná instituce, která by měla ctít určitá pravidla, neodpoví na naši žádost (žádost byla zaslána emailem) a po 1 roce nám pošle výzvu k úhradě faktury?
Otázka č. 3. Pokud tedy je mediátor v právu, je nějaká možnost se této platbě vyhnout, když mediátora vyzval soud a tedy ne naše strana?
Děkuji za odpověď Tomáš.

ODPOVĚĎ:
Odměna mediátora se řídí vyhláškou č. 277/2012 Sb. , o zkouškách a odměně mediátora. Dle této vyhlášky "Výše odměny za první setkání s mediátorem nařízené soudem činí 400, -Kč za každou započatou hodinu". Pokud tedy byla Vaše mediace nařízená soudem, pak tato odměna rozhodně není v pořádku, neboť mělo být účtováno max. 2 x 400, -Kč plus DPH. Pokud jde o další setkání, tak zde už mohl mediátor požadovat částku buď smluvní, to byste ale museli souhlasit s touto částkou nebo postupuje dle advokátního tarifu. Pokud mediace soudem nařízena nebyla, pak je požadovaná částka možná, a to buď proto, že jste mediátorovi podepsali nějakou listinu o smluvní odměně nebo ji účtoval dle předmětu sporu dle advokátního tarifu. K jednoznačné odpovědi bych tedy potřebovala informaci o tom, zda mediace byla nařízena soudem a co mělo být předmětem sporu. Promlčecí lhůta na vymáhání je tříletá, takže i když se Vám mediátor na žádost o vysvětlení neozval, teoreticky může žalovat odměnu ve lhůtě 3 roky po splatnosti faktury.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ceník mediátora - kolik Kč za hodinu práce?
  • Průměrná cena mediace, práce mediátora - kolik Kč za hodinu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.