Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaká je promlčecí doba k podání žádosti o vydání úschovy financí, tedy peněz u soudu. Obvodní soud pro Prahu 4 ve výše zmíněné věci přijal do úschovy usnesením ze dne 26.6.2015 částku a já bych chtěla ještě podat žádost o vydání úschovy. Jsem přihlašovatel, jeden z mnoha. Teď mi přišlo, abych poslala souhlas s vydáním úschovy. Je možné se ještě k tomuto vydání svou pohledávkou také přihlásit? Děkuji, Kateřina

ODPOVĚĎ:
Pokud mám dotaz chápat tak, že jste jedna z osob, které by měly mít nárok na vyplacení financí z úschovy, musela bych vědět, na základě jakého titulu jste oprávněna z úschovy peníze čerpat. Obecně je účastníkem řízení o úschovách složitel. Po právní moci rozhodnutí o přijetí do úschovy je účastníkem také ten, pro koho jsou peníze, cenné papíry nebo jiné věci určeny (dále jen „příjemce“), a ten, kdo uplatňuje právo na předmět úschovy. Předmět povinné úschovy vydá soud příjemci, který k žádosti doloží kopii soudního rozhodnutí, kterým bylo přiznáno právo na jinou výši protiplnění nebo náhradu škody, dále skutečnost, že je oprávněnou osobou, a rozsah práva na plnění z povinné úschovy. Jiné osobě žádající o vydání předmětu úschovy, jej vydá soud jen se souhlasem složitele a příjemce. Z uvedeného plyne, že pokud jste nebyla v řízení jako účastník označena, složenou částku Vám soud vydá pouze se souhlasem složitele a  ostatních příjemců. Pokud jste účastníkem byla a pouze jste se nepřihlásila o výplatu úschovy, pak zákon stanoví, že uplynula-li lhůta 3 let od právní moci rozhodnutí o přijetí do úschovy, popřípadě ode dne, kdy předmět úschovy měl být podle návrhu složiteli vydán, rozhodne soud, že předmět úschovy připadne státu, jestliže se o něj nikdo nepřihlásí do 1 roku ode dne vyhlášení tohoto rozhodnutí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Lhůta na žádost o vydání úschovy peněz u soudu
  • Do kdy je možné požádat o vrácení úschovy peněz u soudu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.