Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podnikatel OSVČ 20 let neodváděl povinné odvody OSSZ ani nepodával přehledy. Zajímalo by mne jaké jsou sankce a možnosti v případě, že by toto chtěl zpětně podat a doplatit. Mám namysli možnost splátkového kalendáře, penále, popřípadě jeho prominutí. Jak je to s dobou promlčení 10ti let, od kdy se počítá. Ještě doplňuji, že 7 let do roku 1997 toto odváděl a má 12 let do důchodu. Z čeho se pak vypočítává důchod, kdyby nastala ta možnost promlčení. Děkuji, Valérie.

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že se jednalo o OSVČ jako hlavní výdělečná činnost. Pokud je to již více než 10 let, co jako OSVČ přestal platit pojistné dávky, pak samozřejmě došlo k promlčení této povinnosti a to přesně 10 let ode dne splatnosti pojistné dávky (§ 18 zákona č. 589/1992 Sb.). Nicméně je to zároveň v jeho neprospěch, neboť nebude mít defacto nárok na vyplacení starobního důchodu. Nárok na důchod se totiž odvíjí nejen podle dosaženého věku, ale od počtu odpracovaných let. Při výpočtu starobního důchodu tedy SSZ vychází z doby pojištění a výše výdělků. Pokud tedy nemá osoba odvedeny pojistné dávky v délce trvání 34 let, pak mu nevzniká nárok na vyplácení starobního důchodu. Pokud je ze strany OSVČ vůle doplatit tento dluh a penále, musí se obrátit na příslušnou SSZ.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Po kolika letech se promlčí dluh při neplacení sociálního pojištění?
  • Neplacení sociálního pojištění a nárok na důchod
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.