Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V létě 2017 se konal soud, ve kterém se konstatovalo, že jsem otcem svého syna. U soudu se všechny strany zřekly práva na odvolání. Přesto je rozsudek stále nepravomocný a já tak nemám jediný dokument o tom, že jsem otcem svého syna. Např. v jeho rodném listě je uveden jako otec bývalý manžel jeho matky a já nemohu o změnu zažádat, nemám na svého syna žádné právo.

Důvodem nepravomocnosti rozsudku je to, že usnesení bylo posláno poštou, a nevrátila se doručenka od některých osob. Všichni zúčastnění žijí v zahraničí a zahraniční pošty s doručenkami neumějí zacházet a tudíž je nedoručí. Na doručence prý ale závisí to jestli je rozsudek právně platný nebo ne. Soud nezajímá ani přímá informace ode mne, že jsem dopis obdržel ani že si na postaonline.cz může zadat číslo zásilky a ověřit si, že byl dopis převzat adresátem. Byl jsem v kontaktu se soudem (vyšší soudní úřednice) a bylo mi jen opakovaně sděleno že se nedá nic dělat než čekat až doručenka přijde. Co mohu dělat, aby se rozsudek stal právně mocným? Děkuji, Čestmír.

ODPOVĚĎ:
Občanský soudní řád stanovuje, že vzdát se odvolání je možno jedině vůči soudu, a to až po vyhlášení (vydání) rozhodnutí. V takovém případě nabývá rozhodnutí soudu prvního stupně právní moci dnem doručení jeho písemného vyhotovení v pořadí poslednímu adresátu.
Dokud nebude doručeno, nenabude rozhodnutí právní moci. Povinnost doručovat rozhodnutí leží na straně soudu, Vy jako účastník řízení máte značně omezené možnosti, tím spíš, pokud se Vy nacházíte na území ČR, ale další zúčastněné strany v zahraničí.
Doručování soudního rozhodnutí, rozsudku do zahraničí bohužel bývá v některých případech značně komplikované. Pokud se všichni vzdali práva na odvolání, můžete se s nimi zkusit domluvit, aby si pro převzetí tohoto rozhodnutí stanovili zástupce v ČR, pak by bylo možné pravomocně doručit tomuto zástupci.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv doručení doručenky zpět na soud na nabytí platnosti rozhodnutí soudu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.