Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Na co si dát pozor při koupi bytu, domu, pozemku, nemovitosti?


Koupě nemovitosti opravdu není jednoduchá transakce, proto bych vám doporučil svěřit ji do rukou odborníka. Pokud se rozhodnete jeho služeb nevyužít, nezapomeňte na následující:

• Totožnost majitele nemovitosti

Majitelem nemovitosti je ten, jehož jméno je uvedeno na výpisu z katastru nemovitostí, tzv. listu vlastnictví. Pokud je majitelů nemovitosti více, dejte si pozor na tzv. před kupní právo.

• Případné dluhy majitele a omezení vlastnického práva

Důležitým krokem je zjistit, zda majitel neručí nemovitostí za půjčky. Tuto informaci se dozvíte z výpisu z katastru nemovitostí. Pokud si například majitel půjčil od banky peníze a ručí za jejich splácení touto nemovitostí, uvidíte zde zástavní právo.

• Věcná břemena

Na výpisu z katastru nemovitostí je uvedeno, zda je nemovitost omezena tzv. věcným břemenem nebo před kupním právem.

• Využití nemovitosti

O tom, jak lze nemovitost používat, rozhodují tzv. územní plán a kolaudace, a pokud kupujete pozemek, zkontrolujte si, zda na něm vůbec a jaký typ nemovitosti můžete stavět.

• Skryté vady

Při prohlídce si nemovitost důkladně prohlédněte. Pokud uvidíte na stěnách praskliny, plíseň nebo jiné znaky poškození, nechte si dům či byt prohlédnout odborníkem.

• Písemná smlouva

O nákupu jakékoli nemovitosti musí být uzavřena písemná smlouva. Ústní dohoda nestačí a je ze zákona neplatná. Svěřte přípravu takové smlouvy právníkovi nebo notáři.

• Jak a kdy zaplatit kupní cenu

Rozumným řešením je uložit při podpisu smlouvy peníze u notáře, právníka, realitní kanceláře nebo v bankovní úschově. Prostředky se vyplatí prodávajícímu, až když bude v katastru nemovitostí zapsán nový majitel.

• Daň z převodu nemovitosti

Každý majitel nemovitosti musí po jejím prodeji zaplatit státu daň z převodu nemovitosti. Pokud prodávající daň nezaplatí, bude ji finanční úřad požadovat od kupujícího. Ponechte patřičnou část kupní ceny v úschově u třetí osoby, a tu pak prodávajícímu vyplaťte až poté, co předloží důkaz, že daň zaplatil.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.