Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěla jsem se zeptat na možnosti a možný výsledek napadení nadhodnoceného odhadu. Jedná se o rodinný dům. Vypořádání má zprodlení 25 let. Dědici jsou čtyři. Tomáš má 11/32, ostatní po 7/32 (Vašek, Petra, Jan). Tomáš zemřel, jeho vnuk (o kterém nikdo nevěděl a ve spojení s rodinou nikdy nebyl) provedl nyní kroky k prodeji domu přes realitní kancelář.

Všichni dědici byli kontaktovaní a o skutečnosti makléřem vyrozumění. Nyní se Jan musí vystěhovat. Dědici mezi sebou nekomunikují. Vnuk Petry má zájem o odkoupení domu s pozemkem a zachování tak rodinného majetku a chce nemovitost koupit za cenu, která odpovídá skutečnému stavu. Vnuk Tomáše kontaktoval svého odhadce, který provedl odhad nemovitosti, který neodpovídá realitě. Dům je ve špatném stavu, jsou na něm trhliny, okna netěsní. Je možné odhad napadnout? Jaký vývoj lze předpokládat? Musí všichni dědici souhlasit s odhadní cenou? S jakou cenou? Petra má předkupní právo a chce ho postoupit vnukovi. Jak postupovat? Doporučení? Děkuji Nina

ODPOVĚĎ:
Pokud kterýkoliv ze spoluvlastníků chce prodat svůj podíl, musí jej nabídnout přednostně ke koupi ostatním spoluvlastníkům. Pokud se spoluvlastník při určení ceny za podíl řídí znaleckým posudkem, který neodpovídá realitě. Nejlepším řešením by bylo zadat si vlastní znalecký posudek, který mimo jiné zreviduje i předchozí posudek.
Pokud chce kterýkoliv ze spoluvlastníků převést předkupní právo z titulu spoluvlastnictví na rodinného příslušníka, musela by podíl této osobě darovat či prodat. Pokud jde o cenu, za kterou by mělo být realizováno předkupní právo, pak by se mělo jednat o cenu v místě obvyklou, případně takovou, kterou je ochotna za podíl uhradit třetí osoba.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nadhodnocený odhad, posudek nemovitosti, bytu, rodinného domu - jak napadnout?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.