Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soud si vyžádal 06/2015 znalecký posudek z oboru psychiatrie na mého strýce a stanovil 40denní lhůtu pro jeho vypracování. Posuzovaný zemřel 14.8.2015 a posudek byl soudu doručen 11/2015. Znalec měl určit, zda strýc v roce 2013 trpěl duševním onemocněním a jakým. Soud nepoložil znalci otázku, zda dotyčný trpěl v daném čase duševní poruchou.

Znalec bez vyšetření z převzatých materiálů roku 2014 a 2015 dovodil, že strýc byl v 10/2013 duševně nemocný a jeho onemocnění ovlivnilo jeho rozhodování. V posudku jsou nepřesně odcitovány lékařské závěry a nejsou totožné s doklady ve zdravotní dokumentaci strýce. Mohu jako neteř napadnout znalecký posudek na strýce? Jakým způsobem? Jak mám upozornit soud, že duševní porucha není totožná s duševním onemocněním. Děkuji, Irena.

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, o jaký soudní spor se v tomto případě jedná (tzn. co je jeho předmětem) ; z dotazu není možné ani dovodit, zda jste účastnicí tohoto soudního sporu (jako žalobkyně či žalovaná), popř. zda zde figurujete jako vedlejší účastnice (§ 93 Občanského soudního řádu).
V zásadě platí, že proti závěrům znaleckého posudku mohou brojit účastníci předmětného soudního řízení. Nejste-li účastnicí předmětného soudního řízení, je zapotřebí, abyste kontaktovala některého z účastníků a doporučila mu sporovat závěry znaleckého posudku.
Účastník soudního řízení může v první řadě navrhnout, aby byl znalecký posudek doplněn (má-li tento účastník za to, že znalecký posudek je nejasný nebo neúplný).
Účastník soudního řízení může soudu rovněž navrhnout, aby byl znalec soudem vyzván k vysvětlení svého znaleckého posudku (to se děje ve formě výslechu znalce v průběhu soudního jednání), popř. může být znalecký posudek přezkoumán jiným znalcem (§ 127/2 Občanského soudního řádu).
Účastník soudního řízení může soudu rovněž předložit „vlastní“ znalecký posudek, tedy znalecký posudek, který byl vypracován znalcem na objednávku tohoto účastníka (§ 127a Občanského soudního řádu). Dostanou-li se závěry dvou znaleckých posudků do rozporu, bývá soudem zpravidla zadáno vypracování revizního znaleckého posudku (tedy posudku třetího v pořadí).
Veškeré návrhy, které se týkají znaleckého posudku předkládají účastníci soudního řízení soudu běžným způsobem (tedy v zásadě písemně či ústně v průběhu soudního jednání).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.